Beat Crazy

Joe Jackson Band

Oktober 1980 A&M Records – Speelduur: 45:47

Het moet intussen duidelijk zijn, muziek is voor mij iets waarmee ik veel bezig ben. Ik maak zelf geen muziek maar luisteren… En na mijn eerste mega-project ( de 4 jaargetijden ) had ik al gauw door dat ik meer over de muziek waarnaar ik luister kwijt wilde.
Na een aantal albums van -voor de meesten- nog vrij onbekende artiesten, nu even terug in de tijd met een artiest die -in ieder geval voor de wat ouderen- bekend mag worden geacht. 

Al in 1978 werd Joe Jackson in één klap wereldberoemd met zijn eerste single “Is she really goin’ out with him?”. Ook de eerste twee albums “Look sharp!” en “I’m the man” waren regelrechte succesverhalen. 

Zijn derde album “Beat Crazy” werd geen commercieel succes en bevatte geen enkele echt grote hit. Toch is juist dit album nog altijd mijn favoriet Jackson-album.
Korte krachtige songs met ska en reggae-invloeden en een hint naar later werk met “One to one”. En wat te denken van het outtro (of gewoon naspel?) van “Crime don’t pay?
Zoals gewoonlijk laat Jackson ook hier een aantal altijd-actuele onderwerpen de revue passeren in zijn teksten. Die teksten worden door de muziek op onnavolgbare wijze ondersteund, zodanig dat zelfs ik er niet onderuit kom om ernaar te luisteren. Een klein meesterwerkje.

Laat die songfestivaldeuntjes nu maar rusten en beluister dit album gewoon een keer. Misschien blijft het ook bij jou hangen.

Geef een reactie