Dokunmak

Erkan Oğur, Derya Türkan en Ilkin Deniz 

M&MT – juni 2016, speeltijd 45:07

Dokunmak is een album dat direct na de eerste keer luisteren in mijn lijstje met favorieten terechtkwam. Het is de ideale kennismaking met de top van de Turkse jazz, iets om lekker bij weg te zakken in de kussens van de bank, met een goed glas wijn of een rokerige whisky.

Dat begint al bij de eerste klanken van Elif’e Ninni, een slaaplied van wonderlijke schoonheid dat voortkabbelt naar een meeslepende viool waarbij je zo zou kunnen wegdromen. Daarna gaat het vrijwel naadloos over in Gül Mevsimi (rozenseizoen) waar de fretloze gitaar de leidende rol overneemt.

Ook op de rest van het album vullen de instrumenten elkaar naadloos aan, in een oorstrelend minimalisme, er wordt geen noot te veel gespeeld. De, voor de westerling misschien wat vreemde, oosterse klanken zijn nergens vervelend maar geven het geheel een melancholisch tintje. Dat is ook terug te horen in het laatste nummer, Naci Derler, waar de leiding door zang gevoerd wordt en dat een mooie afsluiting vormt.

Nog even nazwijmeren op de bank… 

Erkan Oğur (Ankara, 1954)

Muzikant en componist.

Erkan groeide op in Elazığ, in het oosten van Turkije, waar hij geïnteresseerd raakte in viool en de Turkse bağlama-luit. Na zijn studie natuurkunde aan de universiteit van Ankara moedigde zijn vader hem aan een verdere technische studie te volgen. In 1974 ging hij in München verder met een studie scheikunde. In 1973 begon hij met gitaarstudie en uiteindelijk koos hij ervoor om in de muziek verder te gaan. 

Omdat hij de klanken miste die hij nodig had om Turkse muziek te maken op gitaar, paste hij zijn instrument aan en vond de fretloze klassieke gitaar uit in 1976.

In 1980 keerde hij terug naar Turkije, waar hij aan het Staatsconservatorium studeerde. Na zijn diensttijd gaf hij onder meer les op luit.

In 1989 ging hij naar Amerika waar hij met veel artiesten samenwerkte. De belangrijkste was Robert ‘One Man’ Johnson. Hij introduceerde daar de fretloze gitaar in de blues.

Hij geeft nog steeds veel concerten over de hele wereld, waaronder die met de groep Telvin.   

Derya Türkan, (Instanbul, 1973) 

De violist Derya Türkan begon op 11-jarige leeftijd met zijn muziekopleiding. Hij studeerde viool bij İhsan Özgen. 

Als gast is hij jarenlang verbonden geweest aan het Instanbul staats-klassiek Turkse muziek ensemble. Hij heeft internationale erkenning opgebouwd met optredens in vele landen en seminars en lezingen aan diverse conservatoria en universiteiten.

Ilkin Deniz (Trabzon, 1961)

Ilkin groeide op in Istanbul en begon al vroeg met muzieklessen op mandoline en accordeon. Later begon hij, geïnspireerd door zijn liefde voor jazz (Jaco Pastorius, Scott LaFaro, Charlie Haden, Ray Brown, Bill Evans, Miles Davis, en Charlie Parker) bas te spelen. In 1995 verhuisde hij naar Palm Beach, Florida.

Behalve bassist is hij professioneel kunstschilder. In de winterperiode richt hij zich op het schilderen in Florida en in de zomer geeft hij jazzconcerten (onder andere met de band Telvin) in Turkije maar ook in Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Met Telvin trad hij -samen met Erkan Ogür- ook op op het North Sea Jazz festival.

Geef een reactie