Flower Power Needed

Het coronatijdperk is nog niet ten einde en overal lezen en horen we dat het een geweldige impact op onze economie gaat hebben. Vraag het maar aan onze grote roerganger Marc Rutte, een goed draaiende economie gaat boven alles. Uiteindelijk draait het namelijk allemaal om de centen. Zonder goed draaiende economie geen vooruitgang en we willen het toch allemaal beter krijgen.

Toch hoor je juist in deze tijd steeds meer mensen tegensputteren. Langzaam maar zeker lijkt de overtuiging dat de teloorgang van onze leefomgeving gestopt moet worden, voeten in aarde te krijgen. Terecht, want dat het niet goed gaat met moeder aarde, is tot vrijwel iedereen (een enkele verknipte regeringsleider daargelaten) doorgedrongen.

Ik ben zelf een kind uit de 60-er jaren, heb de flower power bijna helemaal gemist (net genoeg om er “zaken” van te missen – zie de citaten 😉 ) en ben opgevoed in een wereld waarin ik er steeds weer op gewezen werd, dat economische vooruitgang, het geld, het belangrijkste is wat er is. Als je wilt, dan kun je alles en dus studeer je op een zo hoog mogelijk niveau, probeert zo veel mogelijk te verdienen en (financieel) zo efficiënt mogelijk te functioneren. Mijn vader (en heel veel mensen in onze omgeving) bewezen het: als je dat goed doet kun je van niets iets worden en alles kopen en doen wat je wilt. Wat je wilt, dat wordt je door anderen wel verteld. En kopen, dat doen we! Dat laatste is dan typisch iets van mijn generatie, de generatie van mijn vader heeft ook mindere tijden gekend en heeft hen daardoor zuiniger gemaakt. Wij -mijn generatie- zijn de big spenders, we weten immers niet beter. Ik ben geen haar beter dan de rest. (Bloos)

Maar het kriebelt al jaren. Was ik op de middelbare school nog een overtuigd aanhanger van het liberaal kapitalisme, al jaren beweeg ik me in het gedachtengoed van de meest linkse partijen. Als ik terugkijk naar mijn jonge jaren, dan kan ik niet anders dan concluderen dat het geld, die altijd maar meer gedachte, ontzettend veel kapot heeft gemaakt.
Het milieu is dan wel het grootste zorgenkind maar er is zoveel meer verdwenen. Denk aan solidariteit, iets dat alleen nog in nood, in coronatijd bijvoorbeeld even, de kop opsteekt. Door de boot genomen is het ieder voor zich, JIJ moet er immers voor zorgen dat je het goed hebt. Onze hele maatschappij is verziekt door de gedachte dat alles om de economie moet draaien, kijk eens naar de zorg, naar eductieve instellingen, naar de gemeenschap. Wie wil er nog wat voor een ander doen? Als er goed voor betaald wordt, dan wel. Al eens geprobeerd een bestuurslid voor een vereniging te krijgen?

Het is tijd voor drastische veranderingen. Maar drastische veranderingen komen er niet zomaar. Ja, wel als we zo door blijven gaan, dan zal onze leef(?)omgeving in no-time onherkenbaar veranderen.
Veranderingen worden in gang gezet. Ze worden aangejaagd door de enkelingen die hun kop uitsteken en daarmee de hoon (of erger) van anderen over zich heen krijgen. De geluiden die ze laten horen krijgen langzaam vat en nestelen zich in het onderbewustzijn van anderen, die ook weer wat laten horen, weer anderen bewust maken; als een golf die langzaam aanzwelt.
Dit is een tijd waarin veel van die geluiden duidelijk hoorbaar worden, dat steeds meer mensen doorhebben dat er zaken moeten veranderen, dat wij moeten veranderen.

Come gather ‘round people, wherever you roam
And admit that the waters around you have grown
And accept it that soon you’ll be drenched to the bone
If your time to you is worth saving
Then you better start swimmin’ or you’ll sink like a stone
For the times, they are a-changin’

Uit:The times they are -a- changing – Bob Dylan

Jezelf veranderen gaat niet zomaar. Het is nu eenmaal niet makkelijk jezelf achter te laten, alles wat je hebt meegekregen in je leven opzij te zetten. Dat wat we hebben, daar zijn we aan gewend, het heeft je verslaafd.
Die verslaving overwin je niet in je eentje. Neem een eerste stap, pak de fiets, pas je eetgewoontes aan of laat vliegen aan de vogels, en praat erover met de mensen om je heen.
Maak hen (en jezelf) bewust.

Kijk eens anders naar anderen, probeer je eens in een ander te verplaatsen, begrip bij jezelf te kweken. Ben je ervan bewust dat je het met die anderen moet zien te redden, ook als het straks minder gaat.

We must learn to live together as brothers or perish together as fools.

Martin Luther King, Jr.

Alleen dan kun je de toekomst, misschien met een gerust hart maar zeker met een gerust geweten, tegemoet zien.

Geef een reactie