Gaat onze kalender verdwijnen?

Al sinds 1582 gebruiken wij -zoals de meeste landen- de Gregoriaanse kalender. Over het algemeen hoor ik daar weinig klachten over. Toch schijnt de kalender de laatste jaren niet meer te voldoen.

Is het jou ook al opgevallen? Alles is veranderd.

Ik open de mail en daar is het al weer. Ik word er met koeienletters op gewezen dat het niet gewoon donderdag de 22e is. Het blijkt de hele week Black Friday te zijn. Laatst was er ook al zoiets met vrijgezellendag.
Dat is toch een bijzonder fenomeen, een dag die een hele week blijkt te omvatten en dan ook nog een vrijdag. Tenminste, als mijn Engels hier niet in te kort schiet.
Vrijdag en nog zwart ook,wat volgens mij toch ook al gevoelig ligt.

De kerst is een dezer dagen ook al een een feit, ik loop tenminste al weken tussen de kerstballen en -bomen. De Intratuin is al geruime tijd omgetoverd tot Intra-kerst-super. Terwijl het volgens die goede oude Gregorius toch echt nog Sint Nicolaas moet worden (Op 6 december hè, niet 5, ook al geven veel huidige kalenders dat aan).
En vorig jaar was het vóór Driekoningen ook al bijna Pasen…

Al met al erg verwarrend.

Uit enig studiewerk blijkt al snel dat de kalender eigenlijk nog best goed is. Het is de commercie die er voor zorgt dat dagen weken worden. In een week kunnen de mensen meer aanschaffen dan op een dag, en ja, daar gaat het nu eenmaal om hè.
Sinterklaas wordt zo langzamerhand door deze of gene om zeep geholpen en dan heb je een alternatief nodig. Meerdere blijkbaar, getuige al die vreemde buitenlandse (koop)dagen, pardon, -weken die ineens in Nederland het licht zien:

  • Boxing day – Traditioneel was dit eigenlijk 2e kerstdag, maar in het Verenigd Koninkrijk en aanverwanten al geruime tijd sales: de uitverkoop. Haalt langzamerhand marketingmanagers over de hele wereld over.
  • Vrijgezellendag – Vrijgezellendag of Singles’ Day is ontstaan in 1993 op de Universiteit van Nanking en werd initieel gevierd in verschillende universiteiten van de staat in de jaren 90. De dag kreeg de naam Vrijgezellendag dankzij de vier enen in de datum. Laat vrijgezellendag dus gewoon op Sint Maarten vallen. De feestdag is geleidelijk aan één van de grootste online winkeldagen geworden, dat kun je aan die Chinezen wel overlaten.
  • Halloween – De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. Halloween wordt gevierd op 31 oktober, traditioneel in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Maar zelfs in Nederland maken allerlei winkelketens handig gebruik van de globalisering en worden Halloweentenues overal aangeboden.
  • Vrijgezellenfeest – Een vrijgezellenfeest (in België ook wel vrijgezellenavond genoemd) is een feest dat door vrienden of familie (broers en zussen) van de bruid of bruidegom (die tot aan het huwelijk als “vrijgezel” beschouwd worden) georganiseerd wordt om afscheid te nemen van het vrijgezellenbestaan voordat de bruid en bruidegom in kwestie in het huwelijk treden. Het is overgewaaid uit de Verenigde Staten maar schijnt al zijn oorsprong te hebben bij de Spartanen. Het zal destijds wel wat Spartaanse gevierd zijn. Onder invloed van Amerikaanse tv-programma’s heeft het hier ook vaste voet aan de grond gekregen en zie je met enig regelmaat volwassen kerels met luiers om, of een schaars geklede dame met konijnenoren,  omringd door een gevolg in beschonken toestand door de stad struinen.
  • Valentijnsdag – (nu nog steeds een dag of mag het ook al een week zijn?) – Sint Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes en ontstond in de 14e eeuw in Engeland. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden.

Misschien mis ik nog wat, maar het moge duidelijk zijn; deze “dagen” zijn van oorsprong, de meeste althans, katholieke feestdagen, die door commerciële zielen tot grote hoogten zijn gestuwd.

En het volk doet mee!
Zo las ik laatst: “Het Nederlandse volk WIL die kerstshows al in November.”
Dan hoor ik toch echt -en een heleboel mensen die ik ken- niet bij het Nederlandse volk.

Maar de rest blijkbaar wel, katholiek of niet, er wordt massaal gekocht en de economie vaart er wel bij.

Geef een reactie