Uw kat is een misdadiger!?

Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels!

Dat koppen diverse media vandaag. Op internet staat het bij Trouw (die ik toch redelijk hoog inschatte) vandaag zelfs op de voorpagina.

Een kat die de regels overtreedt? Daar wil ik meer van weten, al was het maar omdat een kat nu eenmaal niet de verstandelijke vermogens heeft om te beseffen dat er zoiets als een wet bestaat en die dus ook niet kan overtreden.

Een kat die de deur uit gaat richt een ecologische ravage aan. En wie de regels goed leest, ziet dat het eigenlijk ook helemaal niet mag, zeggen twee juristen.

Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming. 

De huiskat (Felix catus) is een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, schrijven de onderzoekers in het Journal of Environmental Law. Voor bijna 370 bedreigde diersoorten is de kat een gevaar; in Europa staat zij zelfs in de top drie meest schadelijke uitheemse dieren. De huiskat vindt zijn oorsprong in Afrika.

Hmm , oorspronkelijk uit Afrika, roeit massaal andere diersoorten uit, ecologische ravage… Je zou denken dat het over mensen gaat.

Beschermde dieren opzettelijk doden of verstoren is in strijd met de EU-richtlijnen. Katten buiten vrijuit laten, wetende wat voor schade ze daar aanrichten, valt hier ook onder volgens de juristen. “Ook al is het niet je bedoeling om wilde dieren te schaden wanneer je het kattenluik open laat, dat is wel wat er op grote schaal gebeurt”, zegt onderzoeker Somsen.

Aha, dus niet de kat overtreedt een wet, dat zijn wij zelf! Die kat gaat gewoon zijn natuurlijke habitat in en gedraagt zich zoals hij geacht wordt te doen. Net als ieder ander roofdier.
Hoeveel mensen hebben die kat wel niet binnen gehaald om muizen en/of ratten te lijf te gaan?

Tja, zo werkt de natuur. Er bestaat eigenlijk helemaal niet zoiets als ecologisch evenwicht. Natuur is altijd in ontwikkeling. De grootste verstoorder, nee vernietiger, van het ecologisch evenwicht is de mens. De mens is verantwoordelijk voor het uitsterven van talloze diersoorten. Ook het domesticeren van dieren is een handeling van de mens. Wij hebben gedurende duizenden jaren de kat bevoordeeld met voor andere dieren negatieve gevolgen. Maar kan die kat daar wat aan doen?

Misschien zouden katten (zoals de onderzoekers in het artikel stellen) aan de lijn moeten, maar met dit soort sensatie-zoekende koppen geldt dat zeker ook voor journalisten.


De citaten (De delen met grijze achtergrond) stammen ongewijzigd uit het artikel in de Trouw, d.d. 27.11.2019 (www.trouw.nl)

Geef een reactie