Afval scheiden

De bereidheid van Nederlanders om afval te scheiden is groot, las ik. Meteen gevolgd door de opmerking dat het scheiden nog niet al te best gaat. 

Dat laatste is logisch. De overheid heeft hier verzaakt.  

Wat gaat er fout:

  1. De inzameling is overal anders geregeld.
    Gemeente x heeft 3 containers, gemeente y heeft er zelfs 4 en er ook die met ondergrondse containers werken. 
  2. Wat er in welke container kan, is niet duidelijk.

Je woont in gemeente x en verhuist naar y. Probleem. Je moet alles opnieuw bestuderen. Ben je eindelijk gewend aan de nieuwe wijze van inzamelen/scheiden, stapt gemeente y over op een nieuwe inzamelaar. Weg opgedane kennis. Opnieuw beginnen.

“Niet aanstellen, dat leer je zo”. Ik hoor het je zeggen. Ach, ik mag graag overdrijven.
Maar…
Al eens met een plastic verpakking in de handen gestaan en je afgevraagd in welke container die mocht?

Zo stond ik laatst met een verpakking in de handen. Ik dacht dat die in de plastic-container mocht maar dat werd betwijfeld door mijn huisgenoten.
Dus de computer aangezwengeld en naar de site van de afvalverwerker gegaan. Daar staat namelijk de onvolprezen afvalwijzer. Het bewuste artikel ingetikt. Hmm… laat dit nu niet in de lijst voorkomen.
Wat nu?
Gelukkig zag ik dat er op de verpakking een recycle-symbool stond met de cijfers 05 er in. Dat zoek ik op, want daar zit natuurlijk een bedoeling achter. Recycle-code 05 blijkt voor polypropeen te staan.
Dus weer naar de afvalwijzer en… prolypopeen bestaat ook niet of wordt te lastig bevonden voor de domme burger door mijn afvalverwerker. Een kwartier later ben ik nog niets verder en dus flikker ik het maar bij het restafval.
Ik ben benieuwd hoeveel mensen er überhaupt zoveel moeite voor doen.

Hoe moeilijk kan het zijn!

  1. Verplicht iedere leverancier van het verpakkingsmiddel om, in plaats van die vage recycle-code, een duidelijk uniforme aanwijzing af te laten drukken. Bijvoorbeeld: plastic / restafval / papier
  2. Zorg er voor dat er overal gelijk gescheiden moet worden en dat de kleuren van de containers overal gelijk zijn. Bijvoorbeeld grijs voor restafval / oranje voor plastic / blauw voor papier.
  3. Zorg dat op de verpakking bij de aanwijzing de bijbehorende kleurcode wordt vermeld en je hebt ook de mensen die geen Nederlands kunnen lezen geholpen. Zorg tot slot voor een braille”code en zet die ook op de container en voilà!

Tot je net over de grens gaat wonen, je de oprit oploopt en dit te zien krijgt:

Geef een reactie