Frustraties

Eerder verschenen op Medium – september 2018

Dat presteren op topniveau grote druk op een mens legt was al lang duidelijk. Even zo duidelijk is het, dat het niet kunnen voldoen aan verwachting een hoop frustratie opwekt. En dan kunnen zelfs de grootste sterren afzakken tot bedenkelijk niveau.

Zo dacht tennisdiva Serena dit weekeinde eindelijk op gelijke hoogte te komen met Margareth Smith-Court: 24 Grand Slam overwinningen. Tegen zo’n Japanse moest dat toch wel lukken. Jammer genoeg wilde die dame niet meewerken en was zowaar aan de winnende hand, toen de scheidsrechter (umpire, I know) Serena aanpakte omdat ze gecoacht werd vanaf de zijkant.
 Serena boos. Tja, ze kon het natuurlijk ook niet helpen dat haar coach dat deed.
 Even later liep de frustratie zo hoog op dat zelfs haar racket het moest ontgelden, waarop die verdomde scheids er nog eens een schepje bovenop meende te moeten doen en haar zomaar een strafgame gaf. Toen waren de rapen helemaal gaar. De scheidsrechter was een dief en een seksist!

Voor de goede orde: coachen vanaf de zijlijn is niet toegestaan en Serena’s coach gaf toe dat hij dat gedaan had.

Seksisten zijn fout en dus viel de hele (vrouwelijke) wereld Serena bij. Het is nu eenmaal zo dat als je het op de vrouw als groep en lijdend voorwerp gooit, je altijd scoort. Dat ligt blijkbaar gevoelig. Dat het allemaal nog erger kan, bleek uit een spotprent, die Serena toch echt over zich zelf had afgeroepen: Die was niet alleen seksistisch maar ook nog eens racistisch!
 OEI!!!
 Serena was er namelijk op afgebeeld als een negroïde vrouwspersoon met een grote bos kroeshaar. Nu weet ik niet of iemand Serena de laatste tijd gezien heeft, maar geloof me, ze is toch echt van negroïde herkomst, vrouwelijk en heeft een enorme bos kroezend haar, dus waar het probleem zit?

Laten we wel wezen, het blanke ras is niet altijd netjes (en dat is heel voorzichtig uitgedrukt) geweest naar andere rassen, denk aan de slavenhandel, het vrijwel uitroeien van de native Americans (ik zal het woord indianen maar even vermijden), de behandeling van Aboriginals … Ook vrouwen komen er niet altijd goed vanaf en zijn en worden misschien ook nog vaak achtergesteld.
 Maar dit raakt kant nog wal. Een zich misdragende man op de tennisbaan wordt ook gestraft, zo werd Nick Kyrgios zelfs 8 weken geschorst. En dat is geen negroïde vrouw. Maar daar hoor je niemand over. Serena is een groot tennisster maar ook die kunnen zich gedragen als een klein kind. En je kunt nog zo groot zijn, vroeg of laat kom je iemand tegen die zijn/haar reactie daar niet door laat beïnvloeden en krijg je een tik op de vingers. Je hebt als idool een verantwoordelijkheid, een voorbeeldfunctie en dat mag ook best meespelen.

Wat te denken van Romano Fenati? Nooit van gehoord? Dat is een groot motorracetalent. Ook die kon het uit frustratie niet laten dit weekend. Deze idioot maakte het nog bonter dan Serena en kneep bij 200km per uur in de rem van een tegenstander. Hij kreeg een belachelijk kleine schorsing maar gelukkig voelde zijn team zich, na alle heisa op het web, geroepen hem te ontslaan. Eerlijk gezegd valt het mij nog mee dat hij niet wordt aangeklaagd voor poging tot doodslag.

Op het sportveld gelden blijkbaar andere regels dan in de rest van de wereld. Wat zou het vervolg zijn geweest als Benjamin Pavard die schop (bewust uitgedeeld, zonder dat er in velden of wegen een bal te bekennen was) niet op het veld maar ergens op het trottoir had uitgedeeld? En wat als het slachtoffer toevallig ook nog eens tot een minderheid had behoord?

Geef een reactie