Homo sapiens: de wetende mens

Die naam is ontstaan door het feit dat wij iets hebben wat we bij de andere diersoorten zo snel niet zagen; het verstand. Dat verstand maakt ons anders dan de overige soorten, heeft er voor gezorgd dat wij de aarde zijn gaan regeren. De mens bepaalt grotendeels hoe het met de aarde gaat. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar hoe goed doen we dat eigenlijk?

Om eerlijk te zijn: knap beroerd. Wij zijn de enige diersoort die continue in hoog tempo bezig is zijn eigen leefomgeving te vernietigen. Sterker nog, we doen dat willens en wetens. Oké, er mogen dan een paar mensen zijn die blijkbaar iets dichter bij een andere diersoort staan en dus hun kop in het zand steken maar vrijwel iedereen beseft dat we zo niet verder kunnen gaan. Toch gaan we maar door.
Laat het nu net dat verstand zijn dat ons parten speelt. Wij hebben dat verstand maar kunnen we er ook mee omgaan? 

Nee dus

Het blijkt keer op keer van niet. Ho, ho, hoor ik je al denken, niet zo negatief! Het verstand heeft ons niet alleen oorlogen en massavernietigingswapens gebracht maar ook vooruitgang. Wie zou er willen leven als 500 jaar geleden? 

Vooruitgang

Tja, die vooruitgang daar kunnen we veel over discussiëren. Laat ik eerlijk zijn, ik ben ook maar een mens en profiteer wel degelijk van allerlei zaken die de vooruitgang heeft gebracht. En toch… Ik weet dat we verkeerd bezig zijn en merk steeds meer dat het juist mijn verstand is dat me daarbij in de weg zit, dat maakt dat ik zwak ben in het maken van de juiste keuzes. Ik sta daarin niet alleen. Aan de ene kant laat het verstand ons inzien dat we verkeerd bezig zijn maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat we onszelf (laten) manipuleren en steeds maar meer en meer willen.
Hoe moeilijk is het om die nieuwe auto te laten staan, je kleren af te dragen, geen voedsel weg te gooien, niet een vliegvakantie te boeken?
We kunnen niet tegen de verleidingen die we zelf geschapen hebben en gaan zo steeds sneller naar de afgrond. Dat verhaal over Adam, Eva en de appel was zo gek nog niet!

Regeringsbeleid

Ook van bovenaf, door de “knappe koppen” worden we de verkeerde kant opgestuurd. Laat het verstand eens werken kabinet! Het wordt steeds ongeloofwaardiger. Onder het mom van de vooruitgang wordt ons nu een extra vliegveld opgedrongen. Hoe kun je dan verkopen dat als je je met een oudere auto de stad in gaat, je een milieudelict pleegt? Waarmee ik niet wil zeggen dat we niet op het milieu dienen te letten.
De vliegtaks is een lachertje. Als we als enige land de vliegbewegingen echt gaan belasten, dan gaat onze economie naar de knoppen, is het excuus. Dat klinkt hetzelfde als “ik kan best op vliegvakantie, want dat vliegtuig vliegt toch wel”. 

Conclusie

Homo sapiens is nog niet zo slecht gekozen. We zijn de wetende mens, we weten waar we mee bezig zijn. Het wordt tijd voor de homo agere*, de handelende mens.

*Vast verkeerd vervoegd, Latijn is nooit mijn sterkste punt geweest.


Dingen die je eenvoudig? zelf kunt doen:

  • niet op vliegvakantie
  • geen cruise
  • 100 rijden waar je 100 of harder mag
  • minder kleren kopen en ze afdragen (Ooops dames)
  • minder vaak de nieuwste elektronische snufjes aanschaffen maar je apparaten gebruiken tot ze kapot gaan (sorry heren)
  • bewuster eten: minder vlees, minder kasgroenten, minder ingevlogen groenten enz.
  • een groene (bank)maatschappij kiezen
  • anderen wijzen op hun gedrag

Geef een reactie