Waar zijn we mee bezig

Eerder verschenen op Medium – februari 2018

Na zwarte Piet en Jan Pieterszoon Coen was er laatst weer een hoop te doen over zaken die niet meer zouden kunnen. Zo schijnt van der Gijp weer eens een grap gemaakt te hebben en tja, dat kan niet meer tegenwoordig. 
Mensen waar is de humor? Zijn er echt nog mensen die van der Gijp serieus nemen? 
Ik lees over ouders die hun kinderen van de Piet Hein school willen halen omdat ze in de straat er op aangesproken worden. Piet Heijn onze grote, door ons allen, bezongen held was namelijk fout. 
Zie je het al voor je, al die “gevoelige” namen die aangepast moeten worden. Piet Heijn, Prins Bernhard (2x), Maarten Luther (die was ook niet fris hoor, anti-semitisch), John F. Kennedy enz. enz? En waarin verander je dit dan? Over 10 jaar is iets anders weer vreselijk fout.
 
Dit proces is trouwens niet alleen in Nederland gaande. Zo heeft de Manchester Art Gallery een populair Victoriaans schilderij van John William Waterhouse van de muur gehaald. Dat schilderij bevat meisjes met blote borsten en het museum wil de discussie over mogelijk “foute” kunst aanwakkeren.
Natuurlijk -zo weten ze in Manchester- draven we door. Laatst las ik ergens dat ik, bij het op de wang kussen van een vrouw, mijn handen nu duidelijk zichtbaar van haar af moet houden om geen #me too geroep te horen. Laat staan dat je echt kust! Wat is er verdomme mis met een ouderwetse flinke en gemeende knuffel?
 Begrijp me niet verkeerd; aanranding en verkrachting valt niet goed te praten. Nooit. 
Maar wat is er mis met de mensheid dat we nu alles tot in het overdrevene door willen trekken. We worden roomser dan de paus, hypocriete fatsoensrakkers. Als we zo door gaan lopen we binnenkort allemaal in een boerka, laat de paus het fresco in de Sixtijnse kapel witkalken en worden Manneke Pis en de ruim 2000 jaar oude Venus van Milo ritueel gebeeldenstormd. Ikzelf ben in het bezit van een Oud Testament met houtgravures van Gustav Doree en ik vrees met grote vreze dat ik, mocht ik dat over twee jaar hardop durven zeggen, ik wordt opgepakt voor het bezit van porno. En dan heb ik het nog niet eens over de teksten die er in staan.
 
Wat is er aan de hand met ons mensen? Je leest de meest uiteenlopende verklaringen. Zo las ik in de Telegraaf (U bent toch nog wel zo tolerant dat het lezen van de Telegraaf mag?) dat het advies van ‘ons’ aan de Ombudsman was:

„In plaats van symptomen te bestrijden kan Brenninkmeijer beter op zoek gaan naar de echte oorzaak. Dat is het oogluikend toestaan van misbruik van de welvaartsstaat door nieuwkomers, het niet integreren en het stelselmatig negeren van de mening van de gemiddelde Nederlander hierover. Als de oorzaak streng wordt aangepakt, worden Nederlanders vanzelf toleranter.”

Goed, dit komt uit de Telegraaf en of je die serieuzer dient te nemen dan van der Gijp is maar helemaal de vraag, maar toch. 
Misbruik van de welvaartsstaat is altijd al een doorn in het oog geweest van velen. Dit soort kreten hoorde ik in de jaren 70 ook al over krakers. Je hoort nauwelijks nuancering. Ik zou toch wel heel benieuwd zijn hoe degenen die dit ventileren zich zouden uiten na een jaartje of wat gedwongen verblijf in een opvangcentrum…
 
 Wat denkt u overigens van deze stelling:

De intolerantie wordt veroorzaakt door de teloorgang van de welvaartsstaat. De economische crisis heeft tot gevolg dat mensen zich bedreigd voelen en ze gaan zich daardoor intoleranter opstellen.

Iedere mening is er één en ze staan vaak loodrecht tegenover elkaar. Ik zal u een opsomming ervan besparen. Ik denk dat het een samenspel is van allerlei zaken waarbij er één is die mij van het hart moet. 
Wij zijn door de jaren heen getraind in het IKKE denken. Je moet op zijn minst een HBO opleiding hebben, je moet carriere maken. Je moet voor jezelf zorgen. Lukt het niet dan ligt het aan jezelf. Alles draait om presteren, want presteren levert geld op. En geld is dat wat alles in deze wereld niet alleen beweegt maar ook beheerst. Je moet dus zorgen dat jij centraal staat en met kop en schouders boven iedereen uit steekt. Doe je dat niet, dan ben je een loser. Iedere vorm van sociaal gevoel is er door de jaren heen uitgeslepen, bij het woord solidariteit kunnen de meeste jongeren zich inmiddels minder voorstellen dan bij het woord kwantummechanica.
En wat te doen als je zo bent geconditioneerd en toch niet opvalt, als je het onderspit dreigt te delven, je bang bent er niet aan te pas te komen, je inkomen op de tocht staat? Dan ga je met de ellebogen werken, om je heen schreeuwen, anderen de zwarte piet toeschuiven: je wordt intolerant.

Geef een reactie