Wordt het ooit gewoon?

Zo langzamerhand beginnen de anti-coronamaatregelen een vast onderdeel van het leefpatroon te worden. Behalve dat ik en mijn huisgenoten er aan wennen, merk ik ook dat anderen zich op allerlei fronten aanpassen maar ook dat mensen her en der wat nonchalanter worden.

Waar nonchalance en aangepast gedrag samenkomen

Gisterochtend was ik al vroeg in de Lidl. Daar leek iedereen op het idee gekomen te zijn om, op deze Goede Vrijdag, op tijd hun slag te slaan.  Nooit eerder had ik om deze tijd zoveel volk in de Lidl gezien.  

Nee, niet omdat ik anders nooit vroeg ben. Ik ga meestal rond deze tijd naar de winkel, dan heb je tenminste nog wat aan de dag.

Op één na alle kassa’s waren bezet, met voor iedere kassa drie of vier wachtenden. Iedereen achter de op de vloer aangebrachte 1,5-meterstreep, dat wel. Maar ooit geprobeerd om 1,5 m afstand te bewaren bij zoveel bezoekers? Toch werd het door de meesten geprobeerd.

Het is trouwens een bijzonder gezicht om netjes opgetutte modepopjes op hun pumps door de supermarkt te zien slalommen. Met blauwe chirurgenhandschoentjes aan, wel te verstaan.

De pers

Ook bij de pers zie je gewenning. Zag je de laatste weken vrijwel zonder uitzondering artikelen over het coronavirus, de statistieken over corona, of de meningen van al of niet professionele virologen, nu zie je toch al langzamerhand weer andere zaken opdoemen.

Als we corona overleven, wacht ons dan de zondvloed?

Iets wat al wat eerder sporadisch naar voren kwam, op bijvoorbeeld de Correspondent, zijn verhalen die inhaken op de huidige crisis. Verhalen waarin men zich afvraagt of dìt niet het juiste moment is om om te schakelen naar een nieuwe economie met meer aandacht voor ons milieu om, nu het misschien nog kan, het tij te keren.

Daarbij vond ik met name de vraag interessant hoe het toch kan dat er nu wel ineens allerlei -misschien niet onuitputtelijke maar wel zeer omvangrijke- geldbronnen blijken te bestaan om deze crisis te lijf te gaan. Waarom nu wel en eerder niet om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Waarschijnlijk zijn de politici wereldwijd toch veel meer korte-termijndenkers dan ze zelf willen toegeven. Pas als hun eigen gezondheid en die van de mensen om hen heen direct in het gedrang komt, kan het. Voor zo iets ver-van-mijn-bed-achtigs als de toekomst van de aarde, zoals wij hem kennen (of kenden?), kon het niet.

Nu is het het moment om te veranderen, roepen steeds meer, ook -en met name- wetenschappelijk onderlegde, mensen. Zodat onze kinderen straks aan de stijgende zeewaterspiegel kunnen ontkomen.

Nog meer corona: hoe het onze privacy bedreigt

Hoorden en lazen we al veel over de app die onze wegen moet volgen, bij voorkeur alleen in deze tijden van corona, gisteren kwam er een noodkreet van het Platform Burgerrechten over andere privacygevaren die in deze benarde tijd ons al dan niet stiekem door de strot geduwd worden. 

Lees hierover meer op de site van Platform Burgerrechten.

Lichtpuntjes 

Lichtpuntjes zijn er gelukkig ook. Zoals gezegd verschijnen er ook weer artikelen die niet corona-gerelateerd zijn. Ik kwam verschillende interessante zaken tegen en had, voor het eerst in weken, mijn Instapaper-account weer nodig om artikelen op te slaan om later te kunnen lezen. Back to normal!?

Mijn opzet was dit artikel helemaal op mijn telefoon te tikken. Met twee duimen. Omdat mensen die met één vinger op hun telefoon tikken, overblijfselen uit de prehistorie schijnen te zijn. Dat las ik althans. Daar wil ik natuurlijk niet bij horen. Ik moet en zal leren tikken met twee duimen.

Het resultaat van deze exercitie is frustratie. Ik ben dus toch een mastodont maar begrijp nu wel waarom pubers, die ons vroeger beschuldigden van het gebruik van koelkasten,  nu zelf allemaal met snijplanken rondlopen. 

Ik daag ze dan ook uit om, als ze eenmaal duimen van volwassen afmetingen hebben, dit artikel te tikken met twee duimen op een iPhone SE 1(volgens mij -en veel andere prehistorische wezens) de enige handzame smartphone van het moment).

Have fun.
(Ja, die punt is met opzet 😉)

Geef een reactie