Zo word je Zen

Schuldgevoel

Na een dag van ultieme ontspanning stapte ik vanochtend tegen half zeven weer op de fiets om naar mijn werk te gaan. “Toch nog een beetje van de gebruikte energie compenseren”, schoot er door mijn hoofd toen ik opstapte.

Dat vraagt natuurlijk om toelichting. Die gebruikte energie is iets wat me gisteravond dwars zat na een dagje sauna. Zo’n sauna is een zware energieverbruiker. Dat zorgde dan ook voor enig schuldgevoel, ook al had ik me op de snelweg weer netjes aan de, door mijzelf opgelegde, 100km/h gehouden.

Reiniging

Die sauna blijft een geweldige ervaring. Het is heerlijk om niets te doen als je geacht wordt niets te doen. Nergens anders ben ik zo “Zen” geweest als liggend op een (veel te dunne) handdoek op een ascetisch harde houten bank met dito hoofd”kussen”, terwijl de hitte langzaam in de poriën van mijn huid dringt, mijn hele huid verwarmt en uiteindelijk tot diep in mijn botten zich doet gelden. Het enige dat je hoort is je eigen ademhaling en het tikken van de kachel.

En dan daarna lekker afkoelen. Voor mij is de ideale vorm van afkoelen buiten, op een ligbed met een boek. Dat boek laat de grijze celletjes dan weer op een heel bijzondere wijze op gang komen. Dit keer was het De Transsylvanische Bruiloft van Stephan Lang. (De Geus, 9789044500219) Een indrukwekkend autobiografisch verhaal, dat je nog maar eens doet beseffen dat we het toch wel erg goed hebben in onze democratische rechtsstaat. Maar ook dat we veel te weinig doen om ons in te leven in het hoe en waarom van een vluchteling. 

Even een (waarheidsgetrouwe) dooddoener: De sauna is reinigen van lichaam en geest.

Hoe minder kennis, hoe haastiger het vonnis

De sauna ja! Hier wil ik toch even ingaan op de (lacherige) reacties van veel mensen. Mensen – vooral mannen- die vaak niet weten waar ze het over hebben. Dat er mensen zijn die uit principe zich niet ontkleed willen vertonen, dat respecteer ik. Van reacties als “naar lekkere wijven kijken” of “dan loop je zeker de hele dag met een stijve” moet ik toch wel even de wenkbrauwen fronsen. Niet in zijn minst om het sterk vrouwonvriendelijk karakter. Dit soort opmerkingen getuigt natuurlijk van veel ongemak, onzekerheid, onbekendheid, onvolwassenheid en gebrek aan respect. Ga er gewoon eens heen en oordeel dan. Als je je liever niet in adamskostuum -sorry dames- vertoont, ga dan op een van de talloze badkledingdagen.

Vooroordelen

Om maar meteen een aantal vooroordelen weg te werken:

  • het menselijk lichaam is mooi om te zien (ga maar eens naar het Vigeland museet in Oslo of kijk eens wat plaatjes.) maar een fotomodel zul je met een vergrootglas moeten zoeken. Uitgaand van wat ik gezien heb is de gemiddelde saunabezoeker is (ver) boven de 50 en veelal obees. Als je het zo beschouwt, zou je denken dat de sauna vanzelf gaat uitsterven.
  • iemand met een erectie heb ik er nooit gezien. Het is mij ook niet duidelijk waar je opgewonden van zou moeten raken. (behalve van de prijzen van de consumpties, maar dat is meer een afknapper) Vreemd genoeg zie je wel regelmatig borden waarop staat aangegeven dat (On)gewenste intimiteiten niet zijn toegestaan. Misschien zijn er dus toch personen die het allemaal niet aankunnen.

Geef een reactie