AIVD

Eerder verschenen op Penwerk, januari 2018

Wanneer ga je weer eens wat voor je blog schrijven?, vroeg mijn vrouw me laatst. Oh ja, dat blog, daar was ik ooit, vol goede moed, wéér eens mee begonnen. En na de eerste de beste pauze ging het weer mis. Maar goed, een punt heeft ze; het is iets wat ik met regelmaat zou moeten doen. Het houdt de paar overgebleven grijze celletjes in ieder geval nog wat in beweging.

En dus was het wachten op een aanleiding.

Gisterochtend zat ik in de kantine iets weg te kauwen wat voor brood door moest gaan, toen een collega ineens zei: ”Dat is toch wat met die AIVD, hè?”. Nu vind ik het altijd wat met die AIVD en dat ze zo nodig laatst reclame moesten maken voor zichzelf om enig bestaansrecht te houden, was voor mij niet zo bijzonder. Iedereen kan wel zeggen drie aanslagen verijdeld te hebben, vooral als het topgeheim is en enige vorm van bewijs dus geheid achterwege blijft. Maar nee, dat was het niet. De AIVD had de Russen gehackt en bewijs dat ze al jaren lang de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed hadden. Die Russen dus, niet de AIVD. En dat het toch niet te geloven was dat die Amerikanen daar al jaren niets mee gedaan hadden. Ze hadden zelfs de camera’s van die Russen gehackt en alles gefilmd!

Ik kon er inderdaad niet bij. O, dat die Amerikanen niets met dat bewijs gedaan hebben, dat begrijp ik wel. Die hebben dat filmpje namelijk net als u en ik pas van de week gezien. Want gelooft u nu echt dat er bij de AIVD een hacker zit die dat voor elkaar krijgt? Bij de AIVD nota bene? Alsof Messi bij Kozakken boys speelt! En dan die kwaliteit van die beelden. Mensen, die Russen hebben al lang camera’s die beter zijn dan die van ons. Kom nou. Fake News! En het komt ook zo mooi uit dat het net nu komt, nu Mark die wet er doorheen wil slepen. Die wet waar zoveel weerstand tegen is; het sleepnet. Wat mij betreft een zuiver gevalletje van pulsvissen. Want Mark wil niet meer voor oude nicht of het braafste jongetje van de klas worden uitgemaakt, hij wil je grote broer zijn. Big Brother.

Zoiets doet onze regering niet? Dan gelooft u zeker ook dat ze een rekenfout hadden gemaakt in die geluidsberekeningen voor vliegveld Lelystad? Terwijl ze toch zoveel van die knappe koppen hebben. Je schijnt er zelfs Russische hackers mee baas te kunnen. Maar een simpele geluidsberekening, ho maar.

Doek die AIVD nu maar op, dan wordt er in ieder geval een deel van mijn aanslag verijdeld. Sorry, Wopke.

Geef een reactie