(Ver)kies jij ook wat anders?

Ook gaan stemmen? Ongelofelijk, wat een lap papier dat biljet, ik kon het niet eens helemaal uitvouwen in het stemhokje. Een opengeslagen krant (oud formaat!) was er niets bij.
Ik schat dat we dan ook gauw zo’n acht jaar groen kabinet nodig hebben om de klimaatschade, veroorzaakt door die rol behang, weer ongedaan te maken.
Of is papier ook biomassa? Dan is Jesse er sneller klaar mee.

Kunst- en vliegwerk

Om dit jaar van mijn stemrecht gebruik te maken vergde dan ook heel wat kunst- en vliegwerk; mijn mondkapje zorgde, in combinatie met mijn bril, voor een nog troebelere blik op het veel te groot, verfomfaaide biljet. Het moet gezegd worden: voor slechtzienden, mits geen last hebbende van beslagen glazen, lag er wel een loep. Netjes hoor, maar hoe je én het biljet én de loep moet vasthouden en dan ook nog een vakje inkleuren, is mij niet duidelijk.

Na veel gestuntel lukte het me het biljet dusdanig open te vouwen dat mijn partij in beeld kwam en kon ik, nadat het biljet een paar keer van het licht aflopende blad was geschoven, eindelijk het door mij gewenste vakje rood kleuren. Hoop ik.
Want helemaal zeker dat ik in al die consternatie het juiste vakje te pakken had, ben ik niet. Nog een geluk dat ik geen trillende handen heb.
Toen moest dat ding nog opgevouwen worden ook, hetgeen me op een smalend “Lastig hè, zeker nooit vouwen gehad op school?” kwam te staan.
Met een hoofd zo rood als het stempotlood, wist ik dan ook niet hoe snel ik buiten moest komen.

Krijg je wat je gekozen hebt?

Het biljet was groot maar de keuze was dan ook reuze, met een ongekend aantal partijen.
Ongekend inderdaad, want er zaten dit keer wel erg veel nieuwe onbekende clubjes bij. Of heb jij wel al die partijprogramma’s doorgespit? Dat was bij de vorige verkiezingen al onbegonnen werk, laat staan nu.
De stemwijzers en sentimenten zullen voor de meeste mensen dan ook wel weer meer gewicht in de schaal hebben gelegd dan de partijprogramma’s.

Al die clubjes zouden straks wel eens kunnen leiden tot een bijzonder vreemde coalitie. Mocht jouw partij er dan toch bijzitten, zou het zoeken naar overeenkomsten met het door jou verkozen partijprogramma wel eens net zo lastig kunnen worden als het uitvouwen van het stembiljet.

Geef een reactie