Alweer een chatapp?

Chatprogramma’s komen een gaan. Hadden we ooit ICQ en MSN, nu gebruiken de meesten Whatsapp, Telegram of Facebook Messenger. Anderen gooien het op de privacy en kijken naar Signal, Wire of Threema.
Al deze programma’s hebben iets ding gemeen: ze hebben een eigen protocol, eigen apps.

Open Source

In Duitsland zit het bedrijf Open-Xchange, die al jaren druk doende zijn om met OpenSource Software erg mooie oplossingen te bouwen. Om hun applicatiesuite verder aan te vullen waren ze op zoek naar een goed communicatiemiddel naast de mail. Maar de chatwereld is ontzettend gesloten. En als je OpenSource software bouwt is dat uit den boze. Dus aan de slag met een OpenSource-oplossing. En toen had er iemand een geniaal idee.
Waarom zouden we eigenlijk niet gebruik maken van bestaande infrastructuur en servers en het IMAP-protocol (gebruikt voor e-mail) geschikt maken voor chatgebruik.

Chat over IMAP

En aldus geschiedde. Sinds enige tijd is er al een chatapp gebaseerd op COI te downloaden voor Android-gebruikers. De iOS versie moet binnenkort volgen.
Op de site kun je ook meteen de source code downloaden als je zelf het protocol in je app wilt integreren.

Wat heeft dit voor voordelen?

  • COI maakt gebruik van je e-mailadres en server om te werken. Je kunt een bericht sturen naar iedereen die een e-mailadres heeft. Heeft die een COI-applicatie dan ontvangt hij een chatbericht, heeft die persoon dat niet, dan krijgt hij (of zij) een e-mailbericht. Je bent dus niet meer gebonden aan het bedrijf dat de chatapplicatie aanbiedt, je kunt gewoon iedereen bereiken.
  • Je hoeft je niet aan te melden bij Facebook, Google etc., je gebruikt een eigen e-mailadres. De berichten worden ook niet allemaal via de server van Facebook, Google enz. verzonden maar rechtstreeks naar de mailserver van de ontvangende partij. Dat is wel zo privacy-vriendelijk.
  • Het COI-protocol zorgt ervoor dat alles netjes versleuteld (en ontsleuteld) wordt als het een chatbericht betreft.
  • De COI-standaard is open en kan dus door iedereen gebruikt worden in toepassingen. IMAP is platform-onafhankelijk dus je kunt communiceren ongeacht of je op iOS, Linux, Windows, Android maar ook op veel exotischere besturingssystemen werkt.
  • Het wordt veel makkelijker e-mail en chat te integreren in een applicatie.
  • Je telefoon hoeft niet online te zijn om te kunnen chatten (Whatsapp)

Geef een reactie