Doe jij het veilig?

Heb ik nu je aandacht? Goed, want het volgende onderwerp is voor velen een stuk minder spannend dan de titel doet vermoeden. Of dat terecht is, mag je zelf beoordelen.

Vroeger, als onze voorvaderen een brief verstuurden, werd die verzegeld: een klodder vloeibaar gemaakte lak werd op de omslag of op de briefrol met een stempel goed aangedrukt om zo de brief af te sluiten voor ogen van anderen dan de ontvanger. Bijkomend voordeel: de ontvanger kon aan de zegel zien of de brief echt van degene kwam die de brief had ondertekend.

De meesten van ons zullen nog wel eens een brief verstuurd hebben, die dan zorgvuldig werd dichtgeplakt om zo tenminste de postbezorger de inhoud te onthouden. Misschien heb je zelfs wel eens iets aangetekend verstuurd.

Hoe anders gaat dat tegenwoordig. Hele volksstammen versturen en ontvangen hun mail met Gmail of Hotmail (vanwege de nare bijsmaak al Outlook genoemd) terwijl zo langzamerhand heel de wereld weet dat die mail gewoon door Google en Microsoft gescand en regelmatig zelfs door daar werkzame personen gelezen wordt. Dat alles met het doel de daarin voorkomende informatie te verkopen aan wie er maar voor wil betalen.  Ook de lijst met contactpersonen (mail-adressen) is niet veilig.
Dat is dan ook de reden dat ziekenhuizen en artsen nog steeds een fax gebruiken en dat je jouw loonstrook, die eerder met de post kwam, nu vanwege de Europese privacywetgeving (AVG) weer gewoon in een enveloppe (dichtgeplakt!) krijgt of via een beveiligde omgeving moet downloaden.

Het kan ook anders. Er bestaan mailservices die je mail niet scannen, sterker nog: die bestaan omdat ze een veilige service proberen te leveren. Ze hebben over het algemeen één vervelend nadeel: ze kosten geld. “WAAAAAT? Betalen voor e-mail, ben je nu helemaal belazerd?“, hoor ik je denken. Wij Nederlanders zijn namelijk tot ver over de grens berucht om onze zuinigheid

Ik zat eens in Vlaanderen in een stamineetje (café) toen mij gevraagd werd:
Awel, witte gij wel hoe dat ’t koperdroad uitgevonden is? Neeje? Door tweije ‘ollanders die’t ‘m ruzie moakten over ‘ne cent.

Toch nog niet afgehaakt? 
In mijn zoektocht naar zo’n dienst was er één zo’n dienst die er voor mij met kop een schouders bovenuit stak. Dat is Mailbox.org, net als zoveel van die diensten -gesterkt door de plaatselijke privacywetgeving- afkomstig uit Duitsland.
De sterke punten:

 1. Goedkoop (Ik blijf een ‘ollander eej)
 2. Gratis proefperiode van 1 maand
 3. Geweldige webinterface
 4. Uitstekende uitwisseling van gegevens
 5. Meer dan compleet
 6. Veilig
Dashboard

De webinterface van Mailbox.org is de eerste die het voor elkaar heeft gekregen dat ik mijn desktopclient niet meer opstart, sterker nog, zelfs op mijn iPad gebruik ik de webinterface. Je moet het gewoon zien. 
Mailbox.org heeft dit niet zelf ontwikkeld maar maakt gebruik van Open-Xchange. Die hebben het pakket niet alleen visueel uitmuntend neergezet maar ook voorzien van een bult functionaliteit. Zoveel zelfs dat ik ook zakelijke gebruikers aanbeveel eens een kijkje te nemen om het eens naast Exchange/Outlook te leggen.  
Niet alleen Mailbox.org maakt hiervan gebruik maar bijvoorbeeld ook Strato. Maar daar waar je bij Strato begint met een uitgeklede versie, levert Mailbox.org het complete pakket voor slechts 1 EUR / mnd. En dat is dus inclusief de volgende zaken:

 • een uitstekende agenda met CalDav support
 • een prima adressenbestand met CardDav support
 • Exchange Active Sync
 • IMAP
 • De mogelijkheid om in je webinterface ook je andere IMAP-mail accounts weer te geven en te gebruiken
 • Een overzichtelijk dashboard waarop je verschillende inboxen kunt weergeven, de eerstkomende afspraken, verjaardagen, RSS feeds, een Twitteraccount…
 • Heel veel veiligheidsfuncties. Je kunt zelfs een PGP beveiligde mail sturen naar niet PGP gebruikers, die dan een link naar hun eigen PGP omgeving in Mailbox.org krijgen toegezonden waar ze met behulp van een wachtwoord jouw mail kunnen lezen. (Dat wachtwoord niet per mail sturen hè!)
 • Mailfilters

En de volgende niet door mij geteste zaken:

 • Office applicaties (Tekstverwerking / Spreadsheet / Presentatie)
 • Taken
 • Chat (XMPP)
 • CloudStorage (maar 100 Mb)

Is er dan helemaal niets op aan te merken? Eh, ja dat wel: de CardDav uitwisseling heeft soms wat moeite met het correct uitwisselen van afbeeldingen met mijn Contacten app op mijn iPhone, ze komen daar wat blokkerig over. Niet allemaal en ik ben er nog niet achter waar het in zit.


E-mail
Agenda
Contacten

Enkele andere mailservices

ProtonMail

Misschien wel de bekendste veilige mailservice gevestigd in Zwitserland. Gratis maar met beperkingen. Een betaald account is nogal kostbaar: EUR 5 / mnd. Geen kalender en geen uitwisseling van contacten.

Tutanota

Een prettige veilige mailservice is het Duitse Tutanota. Ook deze is (beperkt) gratis te gebruiken. Het betaalde account voegt wat bijna noodzakelijke extra’s toe maar is wel goedkoop. EUR 1/mnd Grootste nadeel is het ontbreken van IMAP. Je moet de webmail of de Tutanota-client gebruiken. Die maakt zaken als mail opslaan als PDF op je telefoon onmogelijk.

Posteo

Nog een Duits bedrijf dat voor de veiligheid gaat. Krijgt met Mailbox.org overeenkomende beoordelingen qua veiligheid. Biedt ook agenda- en contactenfunctionaliteit incl CardDav en WebDav. Ook hier IMAP. Grootste bezwaar hier vind ik de (ouderwets aandoende) Roundcube-interface.Geef een reactie