Laten we het over software hebben

Om de een of andere onduidelijke reden zijn e-mail-, adres-, agenda- en takenlijstprogramma’s voor mij altijd een bijna-obsessie geweest. Privacy inmiddels ook.

Het moet perfect werken en gebruiksvriendelijk zijn. natuurlijk moet het er ook nog gelikt uitzien. Ieder klein onhebbelijkheidje laat me weer een zoektocht starten naar het ultieme toepassing. Zo heb ik in de vele jaren dat ik met een computer bezig ben al heel wat van die programma’s gebruikt, getest, zien komen en gaan en er het nodige geld aan besteed.
Waarom het zo belangrijk voor me is, is me niet echt duidelijk. ik ontvang nog maar weinig mail, mijn agenda bevat nauwelijks afspraken en het aantal privé-taken is ook al niet erg hoog. Het adressenbestand is dan nog het meest logisch, je wilt je contacten toch netjes op een rij hebben staan. Om het nog een beetje verdedigbaar te maken: op mijn werk heb ik wel degelijk een uitgebreide takenlijst nodig.

Terwijl ik dit schrijf, in IA Writer, besef ik dat ik hetzelfde heb met markdowneditors (zo’n programma waarin je schrijft zonder afleiding van opmaak en allerlei knoppenbalken) en notities maar daarover een andere keer misschien meer

Mail app

De afgelopen weken ben ik weer regelmatig op zoek geweest naar een ander mailprogramma, een andere mailprovider en een andere contactenapp.
De aanleiding bij het mailprogramma was een foutje in een update, die me mail liet versturen die vervolgens niet bleek aan te komen. Alleen moest ik dat wel van de “ontvanger” horen. Een lange zoektocht met uiteindelijk toch weer terugvallen op mijn ouder vertrouwde app (AirMail) waar de fout inmiddels hersteld was. Maar toch… staat Spark inmiddels ook weer op mijn telefoon en ben ik weer aan het vergelijken. De standaard Mail is eigenlijk ook prima maar het is zo leuk dat je net wat meer kan: een kleurtje per account, makkelijker naar PDF enz

Mail provider

Een andere mailprovider, die heb ik eigenlijk helemaal niet nodig. De paar mailtjes die er bij mij heen en weer gaan zijn waarschijnlijk aardig veilig op mijn iCloud account met 2-factor authenticatie. Ok, ze staan niet versleuteld op de server maar hoe je zonder een van mijn devices door die 2-factor authenticatie heen wil komen als hacker?

Adresboek

Ook het adresboek van iCloud werkt prima, alleen die app hè, je kunt geen contacten in een andere groep zetten met die app. Een app die al mijn contactgegevens intact laat en dat wel toestaat heb ik (nog) niet kunnen vinden. Apps die alles overhoop gooien des te meer.

Agenda

De iCloud agenda is gewoon goed en dat geldt eigenlijk ook voor Herinneringen (de takenapp). Als je echt veel taken hebt dan zijn er wel betere oplossingen. Ik gebruik zelf Things en die zou ik ook maar wat graag voor mijn werk gebruiken maar Things is Apple only, zodat ik op mijn werk Todoist inzet (waar ik wel heel veel taken heb

Conclusie

Eigenlijk is dat iCloud spul zo slecht nog niet en redelijk goed beveiligd met 2-factor authenticatie en versleutelde opslag op de server (behalve Mail en Notes). Het verkeer is wel versleuteld. Voor nog veiliger mailen is Tutanota een aanrader.
Voor niet Apple-gebruikers is iCloud ook beschikbaar en benaderbaar en een vaak over het hoofd geziene service. In tegenstelling tot Google en Microsoft, circuleren er over Apple (nog?) niet regelmatig verhalen over mail die gescand wordt en andere onhebbelijke zaken.
Ook niet gerust op Apple? Je zou ook Mailbox.org eens kunnen proberen, een maand gratis en daarna vanaf EUR 1,00/mnd

Wat gebruik ik

iOS

Mail – Airmail of Spark
Agenda – Timepage
Contacten – standaard app
Taken – Things

OS X (gebruik ik uiterst zelden)

Mail – Airmail
Agenda – standaard app
Contacten – standaard app
Taken – niet

Windows

Mail – Mailbird of EMclient (en Outlook voor werkmail)
Agenda – EMclient of mijn iPhone (Outlook voor werk)
Contacten – iCloud (web) of mijn iPhone
Taken – Todoist

Laat eens weten wat jij gebruikt!

Misschien wordt dit dan een interessante en leerzame discussie over software(gebruik) in het algemeen.

Geef een reactie