Gratis kantoorsoftware

Voor Linux maar ook voor Windows en/of OS X

Met een computer met daarop alleen en besturingssysteem geïnstalleerd, kun je niet veel doen. Je hebt dus software nodig. We gaan hierbij uit van standaard kantoorsoftware, dus geen CAD-software of spellen.

Dat hoeft niet in de papieren te gaan zitten, de hier genoemde software is gratis te gebruiken, ook in zakelijke omgevingen.

Let wel, niet alle Linux software is eenvoudig op alle Linux-distributies te installeren. Je zult soms wat meer moeite moeten doen.

Office

Microsoft Office is niet gratis en ook niet te krijgen voor Linux. Wel heeft Microsoft een voorzichtige eerste stap gemaakt met Teams, maar Word of Excel zoek je vergeefs voor dat besturingssysteem.

Gelukkig zijn er een aantal gratis alternatieven. Ik noem er hier een paar.

Libre Office

Linux-Windows-OS X
Libre is een zeer compleet officepakket met tekstverwerking, spreadsheets, database en presentaties en het pakket Draw (tekenen). Er zijn maar heel weinig mensen die niet voldoende zullen hebben aan de mogelijkheden van dit pakket. De interface doet wel wat ouderwets aan. Microsoft Office bestanden kunnen worden ingelezen maar hier en daar zul je wat werk moeten doen om het bestand weer hetzelfde te laten ogen, zeker als de opmaak van het origineel niet echt netjes is opgebouwd.

Libre Office wordt bij de meeste Linux-distributies standaard geïnstalleerd.

OnlyOffice

Linux-Windows-OS X
OnlyOffice is een wat eenvoudiger pakket als je de gratis desktopeditors gebruikt. Niet alle mogelijkheden die je Microsoft Office vindt, tref je hier aan. Dus bijvoorbeeld niet werken met referenties. Toch zullen verreweg de meeste gebruikers hiermee uit de voeten kunnen. De interface oogt modern en eenvoudig en de import van zowel Microsoft als Libre/OpenOfficebestanden is voortreffelijk.

E-mail, agenda en taken

Thunderbird

Linux-Windows-OS X
Wordt Libre Office bij bijna iedere distributie geïnstalleerd, voor e-mail wordt vaak Thunderbird gebruikt.

Nu biedt Thunderbird voortreffelijke e-mail en agendafunctionaliteit maar toch… Wil je echt zakelijk aan de slag en/of gebruik je Gnome als desktopmanager, dan is Evolution de enige verantwoorde keuze.

Evolution

Linux
Evolution is de enige gratis Linux-mailclient die Exchange ondersteund en dient als voeding voor Gnome Agenda en Gnome Contacts. Dat laatste is wat vreemd, want waarom zou je die willen gebruiken als je Evolution al hebt geïnstalleerd.

Taken kun je in zowel Evolution als Thunderbird ook bijhouden, maar een hiervoor speciaal ontwikkelde applicatie zal je toch meer bieden.

Evolution is verder een krachtig pakket met uitgebreide mogelijkheden. De indeling lijkt op die van Outlook maar je hebt een beter beeld op je mail door de zelf te definiëren zoekmappen en op je agenda want -in tegenstelling to Outlook- kan Evolution wel gewoon je public calendars in je zijbalk weergeven.

En de taken dan?

Daarvoor kan ik niet uit de voeten met de beperkte functionaliteit van deze pakketten net als overigens met Outlook. De meest geschikte pakketten zijn of betaald of zogenaamde crippleware: uitgeklede versies van de betaalde versie.

Microsoft Todo

Windows – Web – (Linux)
Microsoft heeft enige jaren geleden Wunderlist overgenomen en heeft nu een eigen editie: Microsoft ToDo. Gratis voor Windows gebruikers en beschikbaar op Android en iOS.

Het is niet het ultieme todopakket (geen Things, Todoist of zoiets) maar voldoet. Voor Linux zijn er zogenaamde wrappers beschikbaar, waardoor het lijkt of je een app gebruikt.

Bestanden (de)comprimeren

Er zijn meerdere uitstekende gratis programma’s te krijgen en ook het besturingssysteem zelf ondersteund wel het een en ander.

Peazip

Windows-Linux
Met Peazip kun je bestanden in-en uitpakken. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en ondersteund meer dan 180 (!) formaten waaronder uiteraard Zip, 7Zip, RAR en TAR.

7-zip

Windows-Linux
7-zip mag dan niet zo’n mooie interface hebben maar voldoet in vrijwel alle gevallen.

PDF lezen en annoteren

PDF’s lezen gaat prima met de standaard documentweergave (Evince bij diverse distributies) maar wil je meer dan moet je toch naar:

Fox-it reader

Windows-Linux-OS X
Fox-it reader is een echte PDF-reader. De interface van de Linux-versie is een beetje vooroorlogs en het pakket is sinds 2017 niet bijgewerkt maar het functioneert nog steeds.

Okular

Linux
Okular biedt je de mogelijkheid een PDF te annoteren. Die annotaties zijn compatibel met Adobe Reader zodat je ook met Windows en OS X gebruikers kunt samenwerken.

PDF’s bewerken

PDF’s kun je bewerken met Libre Office Draw (die naam kom je hier vaker tegen) en ook met Inkscape (1 pagina per keer).

Libre Office Draw

Linux-Windows-OS X
Niet ideaal maar een betere optie heb ik nog niet ontdekt. Je kunt pagina’s verplaatsen en verwijderen, teksten aanpassen en allerlei markeringen en/of teksten aanbrengen.

Schrijven zonder afleiding

Sommige mensen (waaronder ikzelf) vinden het prettig om te schrijven zonder afleiding. Geen andere invloeden van buiten, geen idiote opmaaktoestanden, gewoon schrijven.

Dat je de tekst daarna eenvoudig kunt omzetten naar een tekstverwerker of DTP-pakket is natuurlijk wel onmisbaar. Sommige pakketten kunnen ook nog eens prachtige PDF-documenten opleveren.

Ghostwriter

Windows-Linux
Gewoon een prettig programma om mee te werken. Deze tekst is ermee geschreven.

Wachtwoorden

Onthoud jij nog steeds je wachtwoorden? Dan gebruik je vaak hetzelfde wachtwoord en dat is link. Stap nu over op een wachtwoordbeheerprogramma. Een goed programma draait op al je apparaten, wisselt de gegevens uit, kan ze voor je invullen en zelf wachtwoorden bedenken.

Het enige programma dat dat gratis doet is:

Bitwarden

Windows-Linux-OS X – Android – iOS
Bitwarden is een volwassen programma maar valt technisch gezien toch nog onder de crippleware. Een paar functies werken niet in de gratis versie maar de gratis versie is toch zo compleet dat het betaalde programma’s kan evenaren. Gebruik je nog geen wachtwoordmanager? Dan nu naar de Bitwarden-site.

Document management

Document management is een vergaand begrip en eigenlijk is dat ook niet wat je hier aangeboden krijgt. Maar als je veel documenten hebt wil je die graag eenvoudig kunnen terugvinden, dan kun je goed uit de voeten met deze programma’s.

Recoll

Windows-Linux-OS X
Recoll is een zoekprogramma. Niet meer en niet minder. Het zoekt je bestanden door op door jou opgegeven waarden. Als je -zoals ik – al je PDF’s met brieven, facturen enz. in een map met submappen hebt staan, is dit een geweldige tool.

Een soort Google voor je computer.

Paperwork

Windows-Linux
Paperwork kan al je PDF’s maar ook afbeeldingen inlezen en indexeren, waarna ze snel zijn terug te vinden. Je kunt zowel rechtstreeks bestanden importeren als scannen (Mits je een scanner hebt natuurlijk) Paperwork voert op de niet-tekstbestanden OCR uit. Hoe goed die werkt kan ik je (nog) niet vertellen.

Notebooks

Windows-OS X-iOS
Notebooks biedt behalve zaken doorzoeken ook de mogelijkheid notities te maken, vandaar de naam. Ik gebruik Notebooks in combinatie met Recoll, zodat ik op mijn iPad/iPhone ook altijd snel mijn documenten kan vinden en inzien. Zet al je bestanden in een overal toegankelijk map (Dropbox/WebDav) en gaan…

Referentiebeheer

Studenten en wetenschappers zullen een referentietool willen gebruiken. Ik heb er zelf weinig ervaring mee maar mijn voorkeur gaat voorlopig uit naar Zotero.

Zotero

Windows-Linux-OS X
In Zotero kun je referenties en bibliografieën vastleggen. Zotero werkt onder andere samen met Word, LibreOffice en Google Docs. Met ondersteuning voor meer dan 9.000 citaatstijlen kun je al je werk voor elke stijlgids of publicatie geschikt maken.

Mendeley

Windows-Linux-OS X
Mendeley is een uitgebreid pakket waarin je ook al je referenties kwijt kunt. Ik had wat moeite met het gebruik van het pakket in samenwerking met tekstverwerkers. Maar zoals gezegd, voor mij was dit geen top-prioriteit en ik ben er dus niet diep ingedoken.

Desktop Publishing

Voor Desktop Publishing is er één pakket dat iedereen uit het wereldje kent:

Scribus

Windows-Linux-OS X
Scribus is een volwaardig DTP-pakket. Denk nu niet dat je als leek hiermee direct de mooiste publicaties kunt maken, de leercurve is behoorlijk maar bij welk DTP-pakket is dat niet het geval.

Schermafbeeldingen

Standaard wordt er altijd wel een tool meegeleverd om een afdruk van je beeldscherm te kunnen maken. Voor wat meer professioneel gebruik wil je echter ook pijlen, teksten enz. kunnen aanbrengen.

Shutter

Linux
Verreweg de mooiste tool is Shutter, die echter niet meer ondersteund wordt door de meeste Linux-distributies vanwege de verouderde bibliotheken die het gebruikt.

Ksnip

Windows – Linux – OS X
Een goede tweede is Ksnip, waarmee je net zo’n mooie plaatjes schiet en de meeste zinnige annotaties kunt toevoegen en ook een watermerk aanbrengen.

Notities

Er zijn ontzettend veel pakketjes die geschikt zijn voor het maken van notities. Voor ieder wat wils zou ik zeggen. Om er maar een paar te noemen:

Joplin

Windows-Linux-OS X – Android – iOS
Joplin is een applicatie voor het maken en bewerken van notities. De notities kunnen in mappen georganiseerd worden en zijn doorzoekbaar, kunnen worden gekopieerd, getagd en kunnen direct vanuit de applicatie of vanuit je eigen tekstverwerker gewijzigd worden. De notities zijn in markdown-formaat. Evernote import is mogelijk.

SimpleNote

Windows-Linux-OS X – Android – iOS
Zoals de naam al aangeeft: een eenvoudig programma voor het maken van notities in platte tekst of markdown.

Foto’s bewerken

GIMP

Windows-Linux-OS X
GIMP is meer dan alleen een erg uitgebreide fotobewerkingstool. Je kunt er ook afbeeldingen mee maken. Een erg uitgebreide tool waar je veel mee kunt bereiken.

Tekenen

Tekenen kun je met Libre Office Draw. Wil je meer, kijk dan eens naar:

Inkscape

Windows-Linux-OS X
Inkscape is een vectortekenprogramma. Het biedt een rijke set van functies en wordt veel gebruikt voor zowel artistieke als technische illustraties zoals cartoons, clip art, logo’s, typografie, diagrammen en flowcharts. Het maakt gebruik van vectorafbeeldingen om scherpe afdrukken en renderings met onbeperkte resolutie mogelijk te maken en is niet gebonden aan een vast aantal pixels zoals rasterafbeeldingen. Inkscape gebruikt het gestandaardiseerde SVG-bestandsformaat als hoofdformaat, dat ondersteund wordt door vele andere toepassingen, waaronder webbrowsers.

Krita

Windows-Linux-OS X
Krita is een zeer uitgebreid programma dat gericht is op de echte kunstenaars.

Imageviewer

De standaard afbeeldingenweergave van Gnome voldoet uitstekend:

gThumb

Linux
Eenvoudig afbeeldingen bekijken, draaien, spiegelen en meer.

Schema’s maken

Moet je voor je werk wel eens schema’s maken? Dan kun je met LibreOffice Draw wel een eind komen maar wil je serieus bezig, kijk dan eens naar:

yEd

Windows-Linux-OS X
Met yEd kun je prachtige schema’s tekenen. Swimlane diagram? Check. UML? Check. Automatisch verbindingen opnieuw tekenen? Check. Het is een uitermate krachtig pakket. Valt er niets op aan te merken? Ja dat wel, Microsoft Visio im- en export ontbreekt.

Financiën

Een eenvoudige boekhouding kun je gemakkelijk doen met:

GnuCash

Windows-Linux-OS X
Weer zo’n eenvoudig ogend maar krachtig gratis pakket. Voor je privé-administratie maar ook voor kleinere zakelijke toepassing.

Tot slot…

Graag hoor ik van jullie wat er op deze pagina mist. Zo kunnen we deze pagina nog completer maken.

Geef een reactie