iOS 13 in het kort

Na lang wachten (voor de Apple-fanaten) is de update naar iOS 13 er dan eindelijk. Ik was al eerder overgestapt op de Beta en heb er dus al geruime tijd mee mogen werken.
Er is al gigantisch veel over geschreven, dus het is mij een raadsel waarom iemand dit nog zou willen lezen en toch…

Vooraf werd, door vrijwel alle sites, als belangrijkste! wijziging de donkere modus (Dark Mode) genoemd. Gelukkig is dat niet het geval want de donkere modus is slechts een -weliswaar bruikbaar- modeverschijnsel. Vroeger had alles een donkere achtergrond, toen werd het licht en nu moet het weer donker. Apple is echter zo slim geweest om een automatische stand in te bouwen, zodat je de mogelijkheid hebt alleen bij donker met de donkere modus te werken. Een misser van Apple: als je continu de donkere modus wilt gebruiken, dan heb je overdag toch echt een probleem met Kaarten (Maps). Maar misschien ligt het aan mijn ogen.

Ik ga niet proberen alle wijzigingen hier te bespreken. Dat is ondoenlijk. Buiten de hieronder genoemde, zijn er nog honderden ander grotere of kleine wijzingingen.
Ik ga me beperken tot de belangrijkste standaardapps op de telefoon (dus GEEN iPad OS 13), die door veel mensen gebruikt worden. Want werken met de standaardapps voor mail, agenda en taken, dat wil ik zelf al lang, zeker nu AirMail een abonnementsvorm heeft gekregen, en dus die krijgen die apps het meeste aandacht.

Siri toestanden noem ik niet, gewoon omdat ik me er maar niet toe kan zetten om tegen een apparaat te praten dat me vervolgens ook nog behandeld alsof ik achterlijk genoeg ben om tegen een apparaat te praten.

Mail

Laten we dus met Mail beginnen. Ik lees op een site dat Mail nu zogenaamde “Rich Fonts” ondersteunt. Dat kan wel zo zijn maar ik vind een andere wijziging voor veel gebruikers belangrijker. Open je een mail dan zie je slechts twee knoppen onder in je scherm; de prullenbak (Verwijderen) en een pijl naar links. Die laatste opent een menu met opties. Dit ziet er beter en uitgebreider uit dan in iOS 12 en zou ook de mogelijkheid bieden voor ontwikkelaars om hier ingangen naar hun app aan te bieden. Dat laatste heb ik niet kunnen controleren.
Ook is het prettig dat je nu -door een mail aan te klikken en vast te houden in de lijst- een menu opent met aardig wat mogelijkheden.
De grootste minpunten in Mail: nog steeds geen echte Deel-knop en -maar dat is persoonlijk: niet de mogelijkheid om terug te keren naar de lijst, na het verwijderen of verplaatsen van een geopende mail.

Herinneringen

Herinneringen heeft de grootste update gehad en lang heb ik gedacht dat ik Herinneringen zou blijven gebruiken in plaats van het prima pakketje Things.
Je kunt nu veel meer met Herinneringen. Er zijn nu subtaken, groepen voor lijsten en -erg mooi- de zogenaamde Smart lists. Deze slimme lijsten zijn een geweldige toevoeging. Zo kun je nu direct alle herinneringen(taken) voor deze dag zien, alle geplande herinneringen, alle herinneringen (Yes! Die mis ik wel eens in Things) en alle gemarkeerde herinneringen.

Maar jammer genoeg blijken de slimme lijsten net niet slim genoeg.
In de slimme lijsten kun je geen subtaken zien of je moet in de details van de taak gaan kijken. Ook kun je niet -net als in de normale lijsten- taken op een een andere taak slepen om er een subtaak van te maken.
Dat was nog niet zo erg geweest als je vanuit de slimme lijst snel naar de juiste lijst zou kunnen springen.

Voorbeeld: Je ziet in de slimme lijst Vandaag een taak staan en wilt die in de juiste context plaatsen.
Dan wil je in een keer kunnen zien of er subtaken zijn en in welke lijst die taak staat.
Jammer dus, je moet dan in de taakdetails gaan spitten, de lijst opzoeken en vervolgens de hele weg naar die lijst doorlopen.
Mijn suggestie aan Apple is: geef de lijstnaam ook bij de taken in de slimme lijsten weer en maak er een link naar die lijst van. Zo kun je direct naar de lijst (bijvoorbeeld het project) springen.

Een andere misser: iCloud heeft geen slimme mappen.

Wat wel een plus is, zit diep verborgen. Zit je in Mail en selecteer je een stuk tekst en deelt dit met Herinneringen, dan wordt er een link in je taak gezet. Door er op te klikken spring je naar de Mail. Dat werkt ook met Spark.

Agenda

Ik gebruik al een hele tijd Timepage, wat ik met afstand het best ogende agendaprogramma vind. Toch wil ik graag naar de standaardagenda en waarom niet, die biedt immers een duidelijk overzicht en doet hetzelfde. En nu komt het even goed uit dat Herinneringen voor mij een no-go blijft, want gebruik je Herinneringen, dan wordt Fantastical ineens heel interessant omdat je daar de herinneringen in de agendaweergave kunt laten zien. Iets wat Agenda niet kan.
Maar goed, gewoon Agenda wordt het nu voorlopig. Ondanks dat ik geen wijzigingen kon ontdekken.

Notities

Tja, de eerlijkheid gebiedt mij hier op te biechten dat ik Notities niet gebruik. Ik gebruik Notebooks en ben daar erg blij mee, voornamelijk door de Document Management-achtige functionaliteiten die niets met Notities te maken hebben. Omdat het nu eenmaal handig is alles bij elkaar te hebben staan, schrijf ik ook mijn notities daarin.
Na het samenstellen van dit lijstje ga ik toch maar weer eens kijken naar Notities, dat zo langzamerhand wel behoorlijk volwassen lijkt te worden…
Nieuw zijn (niet door mij gecheckt):

 • een Galerij-weergave
 • een verbeterde zoekfunctie, die ook in ingescande documenten zoekt
 • documenten kunnen direct in Notities worden gescand
 • mappen kunnen verplaatst worden
 • submappen kun je nu ook op de iPhone aanmaken en in- en uitklappen
 • je kunt samenwerken in Mappen met andere iCloud-gebruikers
 • je kunt een notitie ook als “alleen lezen” delen
 • je kunt je checklist-items nu verplaatsen en laten inspringen

Foto’s

In Foto’s is veel veranderd. Je moet het gewoon zelf ervaren, het gaat immers over beeld en dat kan ik moeilijk in tekst verwoorden.

Berichten

In berichten kun je nu eenvoudig een foto aan een persoon koppelen, zelfs een Memoji. Wat dat is? Je kunt zelf een poppetje samenstellen dat lijkt op een persoon (ook voor je zelf) en dat gebruiken als “foto” bij die persoon of jezelf. Je maakt één Memoji en krijgt er dan automatisch een groot aantal poses bij. Je kunt de plaatjes ook in Mail gebruiken.
Verder alleen maar kleine verbeteringen.

Bestanden

Bestanden is uitgebeider geworden. Je kunt nu onder andere

 • verbinden met een (SMB) server
 • lokale mappen aanmaken
 • bestanden op een USB-apparaat beheren
 • de kunt bestanden zippen en unzippen
 • er is nu een downloadmap

Waar iedereen tegen aan loopt

De algemene zaken waar iedereen mee te maken krijgt zijn, behalve de donkere modus:

 • tekstvoorspelling zoals die eerder al in het Engels te zien was
 • meer mogelijkheden om snel te kunnen knippen en plakken
 • de cursor is veel makkelijker op de juiste plek te krijgen
 • het Deel-menu is gewijzigd. Er worden suggesties gegeven
 • het Control Center is verbeterd

Conclusie

Er zijn zonder meer veel goede verbeteringen in iOS 13 te vinden. Absoluut een aanrader om te installeren.
De standaardapps zijn weer volwassener geworden. Maar het is het vaak nog net niet.
Ik ga het proberen met Mail en Agenda. Things blijft op mijn iPhone voor de taken en Notities, daar ga ik nog eens naar kijken maar ik ga er nu van uit dat ik bij Notebooks blijf.

Geef een reactie