Linux – aan de slag (1)

terug naar voorgaande pagina

Verbouwereeerde Linux-pinguïn

Als je, net als ik, aan de slag wilt met Linux zijn er verschillende opties:

De gemakkelijke weg

Als je erg opziet tegen het installeren van een compleet besturingssysteem en ook nog eens de nodige software, dan kun je kiezen voor een compleet nieuwe computer met daarop Linux geïnstalleerd. Je mag er dan van uitgaan dat je een goed werkend systeem krijgt waar je meteen mee aan de slag kunt. Een Linux-installatie bevat normaal gesproken de benodigde standaardsoftware zoals browser, e-mailprogramma en een officepakket.
Will je een bekend merk computer, dan zit je hoogstwaarschijnlijk vast aan Dell en Ubuntu. Maakt het merk je niet zo veel uit, dan zijn er meer opties. Een zoektocht op internet leverde verschillende leveranciers op, kijk bijvoorbeeld eens op linuxcomputers.nl of https://webwereld.nl/how-to/algemeen/8-winkels-waar-je-linux-computers-kan-kopen-3772203/.
De Ikbenstil computers worden her en der geprezen.
Let wel: ik heb met geen van deze computers ervaring en kan je hier verder dan ook weinig tot niets over vertellen.

Voordelen:

 • Direct aan de slag, geen gedonder met installatie. (Hoewel een Linux-installatie helemaal niet moeilijk is en vaak sneller dan een Windows -installatie)
 • Goed werkend systeem (daar ga ik in ieder geval van uit)

Nadelen:

 • Relatief duur (Om de kosten te drukken is het handig om te weten dat je voor Linux normaal gesproken een stuk minder krachtige computer nodig hebt dan voor Windows)

De veilige weg

Ben je zo iemand die eerst de kat uit de boom kijkt en dus eerst Linux wel eens goed aan de tand wilt voelen, voordat je er echt een pc aan opoffert? Dan heb je nog steeds twee opties maar de veiligste is Linux installeren in een virtuele machine.
Een virtuele machine, mocht je dat niet kennen, is een computer die je nabootst op een bestaande computer. Er zijn hiervoor programma’s te koop en te geef waarin je zo’n machine kunt maken.
Een goed gratis programma is VirtualBox. Als je dat geïnstalleerd hebt, kun je één of meer Linux-distributies uitproberen, zonder dat je iets aan je computer verandert.

Voordelen:

 • Gratis
 • Eenvoudig veel zaken uitproberen

Nadelen:

 • Je hebt een beste computer nodig om goed met een virtuele machine te kunnen werken (Op mijn MacBook Pro 2010 met SSD en 4Gb intern geheugen liep het voor geen meter)
 • In een virtuele machine werkt niet altijd alles perfect, het blijft nabootsen.

De goedkope weg

Wil je Linux uitproberen en ben je niet te bang uitgevallen of heb je geen krachtige computer waarop je een virtuele machine kunt gebruiken? Geen nood, je kunt Linux naast je bestaande besturingssysteem installeren op je eigen computer.
Je kunt dan bij het opstarten van je computer kiezen welk systeem je op wilt starten.
Niet te bang uitgevallen? Ja, het installeren van een tweede besturingssysteem op je computer is een ingrijpende bezigheid, die altijd gevaar oplevert. Een back-up van je systeem is daarom zeker aan te bevelen.
Nu weet ik vanuit het verleden dat het installeren van Linux naast Windows over het algemeen niet al te lastig is en (vrijwel?) altijd goed gaat, maar toch.

Heb je een oude MacBook, zoals ik, dan kan het wel een heel avontuur blijken te worden maar daarover later meer.

Voordelen:

 • Geen investering nodig
 • Je kunt je oude besturingssysteem gewoon kunnen gebruiken en Linux goed uitproberen

Nadelen:

 • Installatie naast bestaand besturingssysteem is wat lastiger
 • Je kunt je oude besturingssysteem blijven gebruiken (en daardoor heb je sterk de neiging om dat dan ook maar te doen in plaats van echt met Linux aan de slag te gaan)

Go for it!

Je waagt meteen de sprong in het diepe en installeert Linux op je pc zonder je oude besturingssysteem te bewaren. Of je doet toch eerst toch maar alleen een voetje in het water, omdat je toevallig nog ergens zo’n ding over hebt, dat je daarvoor kunt gebruiken.

Voordelen:

 • De installatie is eenvoudig
 • Je kunt echt met Linux aan de slag

Nadelen:

 • Je bent je vertrouwde omgeving kwijt en zult toch hier en daar wel wat moeten zoeken en uitproberen.

Nog een optie…

Je kunt natuurlijk ook een Windows-pc aanschaffen en die vervolgens opnieuw installeren met een Linux-distributie naar keuze. Zonde van het sponsoren van Microsoft maar vaak toch zeker zo aantrekkelijk geprijsd als een “echte” Linux-computer met dezelfde specificaties.

Tot (voorlopig) slot

Ben je van plan mee te doen met deze Linux-ontdekkingstocht, lees dan eerst nog de komende afleveringen van deze serie door. Je kunt dan mijn ervaringen doornemen voordat je zelf een beslissing neemt.

naar volgende pagina

Geef een reactie