Linux – Aan de slag (2) Intermezzo

terug naar voorgaande pagina

We gaan nu Linux installeren op de veilige manier: standaard Ubuntu in een virtuele machine.

Wacht? Standaard Ubuntu? Dat vergt nog wat uitleg.

Zoals al eerder aangegeven, is Linux een open systeem, dit in tegenstelling tot Windows en OS X. Bij die laatste twee maakt en bepaalt de leverancier hoe een en ander werkt en hoe het er uitziet. Start je op meerdere machines Windows op, dan krijg je hetzelfde voorgeschoteld, zo ook bij OS X.

Heel veel keuze…

Bij Linux werkt dat wat anders. Omdat het open software is zijn er heel veel mensen die (mee) kunnen bepalen wat er gemaakt wordt en hoe het er uit ziet. Dat is enerzijds een sterke kant, anderzijds lang (en misschien nog wel) de remmende factor geweest voor Linux als desktopomgeving.
Ten eerste zijn er de distributies; een club mensen verzamelt software, verpakt die netjes werkend en levert dat. Om die software allemaal netjes werkend en ogend te krijgen zijn er diverse schillen ontwikkeld, we noemen die desktopomgevingen. Die desktopomgeving is de grafische interface naar de gebruiker toe. Iedere distributie gebruikt een desktopomgeving, maar veel distributies kun je downloaden met verschillende desktopomgevingen.
Iedere desktopomgeving heeft zijn eigen uitgangspunten en dus zijn eigen sterke en zwakke kanten. Welke het beste bij jou past? Dat is persoonlijk en sterk afhankelijk van jouw wensen en gebruik.
Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, is bij de meeste desktopomgevingen het uiterlijk ook nog eens compleet naar eigen wens in te richten.

Confused?

Help!

Wat een overdaad. Gelukkig kun je voor dagelijks gebruik prima uit de voeten met de meeste desktopomgevingen.
Mocht je Linux echt leuk gaan vinden en je een beetje computernerd zijn, dan kun je naar hartelust gaan stoeien.

Enkele desktopomgevingen in het kort

Gnome

Gnome is een al lang bestaande maar moderne desktopomgeving waarvoor veel applicaties beschikbaar zijn. Het is een robuste, niet erg aanpasbare omgeving die wel wat vraagt van je computer. (Maar nog wel minder dan Windows hoor 😉 )Gnome is de standaard desktopomgeving voor onder andere Ubuntu.

KDE Plasma

KDE is ook een oude bekende en wordt bijvoorbeeld door OpenSuse als standaardomgeving gebruikt. Voor de Windowsgebruikers is dit de meest herkenbare.
KDE is naar eigen wens aan te passen en er zijn veel goede applicaties voor verkrijgbaar. Volgens velen vraagt KDE veel van je computer maar een recent onderzoek spreekt dat weer tegen.

Cinnamon

Cinnamon is de standaardomgeving van Linux Mint. Heeft nogal wat overeenkomsten met KDE en is erg toegankelijk voor de Windowsgebruiker. Het is sterk aan te passen aan eigen wensen. Schijnt af en toe wat minder stabiel te zijn.

XFCE

De lichtgewicht desktopomgeving die er toch behoorlijk goed, maar wel wat gedateerd, uitziet. Sterk aanpasbaar aan eigen wensen. Wat minder standaardapplicaties dan voor KDE of Gnome.

Mate

Mate is gebaseerd op een oudere versie van Gnome en is de omgeving die veel door de wat gevorderde gebruikers wordt ingezet. Sterk aanpasbaar maar niet erg gebruiksvriendelijk. Komt ook enigzins gedateerd over.

Budgie

Budgie is de standaardomgeving voor Solus en gebruikt technieken uit Gnome. Het is een eenvoudige, goed ogende omgeving. Less is more, zullen we maar zeggen. Ook hiervoor is er wat minder standaardsoftware beschikbaar.

En meer

Er zijn nog talloze andere omgevingen en de hardcore Linuxgebruiker zal zeker roepen: en die dan? Die is nog veel beter. Of: X ziet er helemaal niet (gedateerd) uit.
Ik wil geen waardeoordeel geven over alle omgevingen, je krijgt hier te zien wat ik elders heb opgestoken en eventueel mijn eigen bevindingen (hopelijk zonder te veel oordeel).

En die installatie?

Die komt de volgende keer!


naar volgende pagina

Geef een reactie