Linux – het vervolg

Nadat ik ettelijke distributies op mijn MacBook Pro, naast OS X, had geïnstalleerd, besefte ik dat ik nog steeds veel plezier beleef aan het uitproberen van nieuwe zaken op de computer. Omdat mijn MacBook de respectabele leeftijd van 9,5 jaar bereikt heeft en omdat het ook niet helemaal wilde lukken met Linux, werd er besloten een nieuwe laptop aan te schaffen. Een laptop met Windows! Vloeken in de kerk dus.
Een laptop waarop Linux voorgeïnstalleerd is of zonder besturingssysteem is namelijk nogal lastig te krijgen. Je kunt kiezen uit het beperkte aanbod van Dell of je moet tevreden zijn met een onbekend merk.

De MacBook perikelen

Het eerste probleem met de MacBook is de bootloader. Dat is het programma dat voor het opstarten zorgt. Dat is bij de Mac nogal eenkennig. Ergens had ik gelezen dat er een andere bootloader was waarbij je wel zou kunnen kiezen tussen meerdere besturingssysteem bij het opstarten en dus werd die geïnstalleerd. Dat lukte, maar na de installatie van een Linux-distributie was die nieuwe bootloader verdwenen en startte de machine op in Linux en liep vast met een zwart scherm. Gelukkig bleek de Mac-bootloader wel nog te werken en kon ik ook OS X nog opstarten.
Ik zal je alle andere miskleunen besparen. Solus bleek te werken maar daarbij liet het geluid het afweten, bij Mint en Zorin was het iedere keer bij het opstarten weer een gok of de -met veel moeite aan de praat gekregen- WiFi het wel zou doen.

De nieuwe laptop

Er werd dus een nieuwe laptop besteld. Een zakelijk geval omdat ik voor degelijk wou gaan. Enkele dagen later kon de doos uitgepakt worden en kon het feest beginnen.
Die doos is een deceptie vergeleken bij de verpakkingen die Apple gebruikt, de laptop ziet er mooi strak uit en voelt ook wel degelijk aan maar is het is niet de mooie aluminium unibody van een MacBook.
Saillant detail: de laptop werd geleverd met een DVD met installatiesoftware en drivers. Een DVD speler zat er jammer genoeg niet bij. Hoeveel moeite zou het kosten om dezelfde software op een USB-stick of SD-kaart mee te leveren?
Bij het aanzetten start de Windows-installatie meteen op. Na enige tijd is het zover en kan er gewerkt worden. Ik word overdonderd door alles wat ik te zien krijg, Windows 10 is voor mij relatief onbekend maar het is vooral alle bloatware (overbodige zooi die je alleen wil verleiden iets aan te schaffen) waarvan ik even moet slikken. Dat is bij Apple wel anders, daar staat alleen de Apple-software op.
Zo zie ik o.a. Netflix, McAfee en Office 365 staan. Eerst maar wat verwijderen dan. McAfee eraf en Office… wacht, Office staat er 5 keer op in verschillende talen? Aangezien de eerste al een kwartier of langer duurt om te verwijderen, laat ik de rest maar even zitten. Nog even zelf een USB-opstartschijf maken voor een eventuele herinstallatie, nou ja even, het duurt bijna twee uur voordat mijn USB 2 stick helemaal gereed is.
En dan komt het…

Linux

Ik start de laptop opnieuw op, blijk in de bios nog even de opstartvolgorde te moeten aanpassen en kan dan eindelijk opstarten vanaf mijn van te voren geprepareerde USB-stick met Ubuntu 18.0.4.
Het gaat van een leien dakje, alles gaat in één keer goed en zowel de WiFi als het geluid werken vlekkeloos. Ook de bootloader komt netjes naar voren met de keuze tussen Windows en Ubuntu.
En wat een genot, die schone installatie met gewoon een werkend Office pakket (Libre) waar je niet na een maand 99 EUR per jaar voor hoeft te gaan betalen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er ook hier één bloatware-app is geïnstalleerd: Amazon.

De inrichting

Dan ga ik op zoek naar de juiste software om mee te beginnen.
Voor de e-mail, agenda en contactpersonen kies ik voor Evolution, dat niet standaard geïnstalleerd is. Ubuntu kiest voor Thunderbird maar dat pakket heeft geen support voor Exchange en het werken met iCloud-agenda’s is ook niet echt dat je zegt formidabel.
Ook de desktopclient van Tutanota is eenvoudig te installeren.

Enpass voor de wachtwoorden, die gebruik ik immers op al mijn andere apparaten naar tevredenheid.

Dan de cloudopslag. Het liefst kies ik voor Box of Dropbox want dan kan ik synchroniseren met mijn Synology. Dropbox mag maar op drie apparaten staan en die heb ik al opgebruikt. Box heeft geen Linuxversie. Daarom kies ik voor PCloud en SynologyDrive. Ik sla alles op op PCloud en gebruik (G)Rsync om de data te synchroniseren naar een map op de Synology. Ik zal me binnenkort eens verdiepen in de syncmogelijkheden van de Synology. Misschien is een tweerichtingsynchronisatie naar (Drop)Box ook mogelijk, zodat ik op de Synology kan opslaan en de spullen automatisch naar (Drop)Box gezet worden. GRsync is dan overbodig.

Als Twitterclient installeer ik CawBird en voor Feedly kies ik Feedreader. Jammer genoeg doet Feedly nogal moeilijk de laatste tijd en werkt Feedreader nu niet meer. De volgende stap wordt dus de feeds rechtstreeks binnenhalen in Feerdreader.

Linux heeft al uitgebreide (de)compressiemogelijkheden maar Peazip is toch wel een aanvulling.

Voor mijn markdownwerk -het zonder overbodige ballast schrijven van tekst- kies ik EME maar ook de standaard-editor (gedit) kan er aardig mee overweg, al mis je dan het Wysiwyg-voorbeeld.

Mijn todo-lijst was even een zoektocht. Overbodig eigenlijk omdat ik nu met Things werk en die ook al niet op mijn desktops heb staan. Toch levert het wat op. Remember the Milk blijkt in de gratis versie erg veel te kunnen en op alle systemen te installeren.

Tot slot nog VPN Unlimited, dat zijn werk hier tot nu toe vrijwel ongemerkt doet.

De eerste productie

Nee, dat is niet dit stukje. 🙂
Hiervoor heb ik al een aantal briefsjablonen (Pages) omgezet naar Libre Writer en een tweetal spreadsheets (Numbers) voor offertes en facturen omgezet. Dat was weer even wennen maar Libre is een krachtig pakket en kan dit makkelijk aan.

Voorlopige conclusie

Zowel de laptop en de keuze voor Linux is geen misser. Alles wat ik nu kan overzien is onder Linux prima te doen. Optisch is Ubuntu geen concurrent voor OS X en ook de software is allemaal in ieder geval optisch wat minder maar ruim afdoende in functionaliteit. Windows 10 zal ik later nog eens aan de tand voelen. Tot nu toe lijkt alles daar net wat stroperiger en met meer omwegen te gaan.

Geef een reactie