Linux – Ubuntu – de software

terug naar voorgaande pagina

In de favorietenbalk zie je al snel een paar van de standaard geïnstalleerde software.

Firefox

De ook van Windows bekende browser, die uitstekend voldoet. Er zijn echter legio andere, goed werkende browsers te installeren. In Ubuntu Software vind je onder andere Opera en Chromium (de Open Source variant van Chrome) terug.

Thunderbird

Thunderbird is de standaard e-mailclient met agendafunctionaliteit, oorspronkelijk ook van Mozilla (de makers van Firefox) afkomstig.

Thunderbird is erg uitbreidbaar met allerlei plug-ins en is een prima mailclient.

Toch raad ik je aan ook eens aan Evolution te denken. Evolution is minder aanpasbaar maar heeft veel uitgebreidere verbindingsmogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld ook je werkagenda en/of mail gebruiken en gebruikt je werkgever Exchange? Evolution kan het aan, Thunderbird niet (misschien met een betaalde plug-in?). Ook is Evolution ideaal als je met iCloud werkt, je kunt eenvoudig je mail, contactpersonen en agenda’s binnenhalen. Voor wie dat ooit met Thunderbird geprobeerd heeft is dat een hele opluchting.

LibreOffice

Een (bijna) compleet Officepakket. Even wennen waar alles zit en dan werkt het prima, zelfs de import van complexe Word-documenten gaat ook verbazingwekkend goed.

Tekstverwerking, Spreadsheets, Presentaties en Tekenen zijn allemaal volwassen programma’s. Alleen een Outlook-variant ontbreekt.

LibreOffice is dan ook niet nieuw, er gaat zo’n 30 jaar aan ontwikkeling aan vooraf. Al in 2010 werd dit project opgericht, nadat OpenOffice door Oracle was overgenomen en bouwt voort op de eerdere open source hiervan. En die gaat nog verder terug: In 1998 was er al StarOffice, een Duits pakket dat door Sun werd overgenomen. Bij de overname werd de source als OpenOffice in open source beschikbaar gesteld.

Wachtwoorden

Wachtwoorden kun je gebruiken om je logingegevens op te slaan. Ik zou je willen aanbevalen dit anders op te lossen. Er zijn legio wachtwoordensafe’s die je wachtwoorden prima versleutelen, de gegevens tussen al je devices kunnen synchroniseren en eenvoudig je gegevens kunnen invullen.

Bijvoorbeeld Enpass, KeepassX enz…

En verder?

Spelletjes, Remote desktop, FTP client, Teksteditor, Torrentclient, Calculator, Foto-applicatie, Mediaspeler en meer… en wat er nog niet opstaat kun je vaak vinden in Ubuntu Software of, voor de gevorderden, op het internet.

Ook voor mensen die meer willen

Bijvoorbeeld Scribus voor DTP, GIMP voor fotobewerking, LightWorks, DaVinci Resolve, Blender voor videobewerking. Ook zijn er diverse CAD programma’s (die volgens de specialisten weliswaar nog niet kunnen tippen aan de Windows pakketten) enzovoorts.

En natuurlijk DropBox en Spotify.

Tot slot

Op het internet is een wereld aan informatie te vinden over Ubuntu. Er is zelfs een heuse Nederlandse Ubuntu startpagina.
Ik heb het bewust eenvoudig gehouden, de mooiste manier om Linux te leren kennen, is er zelf mee aan de slag te gaan!

Geef een reactie