Linux

Inleiding

Ik heb zo mijn eigen ideeën over software. Ik gebruik dan ook al lang geen Windows meer. Op het werk wel, omdat dat moet, maar thuis…
Eerst heb ik een tijdje met Linux zitten stoeien en al in 2009 werd de stap naar de Mac (OS X) gemaakt. Het laatste jaar heb ik vrijwel uitsluitend met iOS gewerkt, op een iPad Pro. Incidenteel heb ik OS X ook nog gebruikt omdat sommige websites nu eenmaal -nog steeds- een hekel hebben aan mobiele apparaten. Maar nu vond ik het toch weer eens tijd om Linux aan de tand te voelen en dus heb ik het stof van mijn oude MacBook (2010) geblazen.

De Linux-mascotte

Linux

Voor wie Linux een onbekende kreet is: Linux is, net als Windows en OS X (Apple), een besturingssysteem voor computers.
Linux is geen nieuwkomer, al in 1991 wilde de Fin Linus Torvalds, die op de universiteit kennis had gemaakt met Unix, ook een soortgelijk besturingssysteem hebben om thuis te gebruiken. Omdat commerciële pakketten te duur waren, was hij genoodzaakt Minix te gebruiken. Al snel voldeed dit besturingssysteem niet meer en besloot hij zijn eigen besturingssysteem te maken en zo ontstond Linux.
Inmiddels werkt eigenlijk iedereen wel met Linux, al ben je je daar misschien niet van bewust. Linux is namelijk veel meer geworden dan een systeempje voor thuis. Zo draaien er alleen al meer dan 100.000 servers van Google op Linux. (Wikipedia)

Als desktopbesturingssysteem (op de PC waar het voor bedoeld was) zie je Linux veel minder. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door grote softwarebedrijven die hun software liefst alleen voor Windows maken en als het perse moet voor OS X. Linux kent namelijk nogal veel varianten, die vrijwel allemaal door vrijwilligers worden samengesteld. Dat maakt het natuurlijk lastig om er software voor te leveren, zeker als je het ook nog eens moet ondersteunen.

Toch is Linux voor de thuisgebruiker prima te gebruiken, het heeft qua gebruikersvriendelijkheid grote stappen gemaakt en er is best veel software voor te krijgen en -en dat maakt het meteen leuk- die software is vrijwel zonder uitzondering gratis.
Linux draait op veel PC’s die voor Windows ontwikkeld zijn maar ook op veel Mac(Book)s. Je kunt het vaak eerst uitproberen en je kunt het naast je bestaande besturingssysteem installeren.

Veel smaken

Als je met Linux aan de slag wilt moet je eerst een keuze maken voor een bepaalde Linux. Die Linux-varianten worden distributies genoemd. Daarvan zijn er veel en dat maakt het lastig. Wat is een goede distributie?

Er zijn drie grote bedrijven die Linux omarmen en dus een betrouwbare versie leveren waarvan je kunt verwachten dat je die nog lang kunt gebruiken. Dat zijn Fedora van Red Hat (onderdeel van IBM), Suse (Novell) en Ubuntu (Canonical*). Met name de laatste is erg populair bij PC gebruikers, biedt ondersteuning voor meer apparatuur en meer kant en klare software en is daardoor ook aan te raden voor de beginnende gebruiker. Wil je het zelfs nog makkelijker maken dan is er Linux Mint, gebaseerd op Ubuntu (en Debian) maar nog gemakkelijker te installeren en met ondersteuning voor nog meer apparatuur.

Genoeg inleiding, ik ben inmiddels begonnen aan mijn Linux avontuur en ga jullie hier in de komende tijd meer over vertellen. En… meepraten mag, graag zelfs!


  • Canonical is een bedrijf dat speciaal is opgericht voor de ontwikkeling van Ubuntu. Met succes, want ook in de zakelijke markt is Ubuntu inmiddels een grote speler.
Naar de volgende pagina

Geef een reactie