Solus Linux – Supereenvoudig aan de slag

Nu Ubuntu naar tevredenheid is ingericht, is het tijd wat andere distributies te bekijken. Dat kan vrij eenvoudig met Boxes, de virtuele machines onder Linux.

De eerste die ik bekijk is Solus. (Versie 4.0)
Solus is een beetje een vreemde eend omdat het, in tegenstelling tot de meeste andere distributies niet is gestoeld op Ubuntu/Debian of Fedora/RedHat.

De installatie is eenvoudig en daarna ga ik de pakketten installeren die ik nodig heb. En dan wordt het leuk voor beginners. Bijna alles is gewoon direct vanuit de Software-applicatie te gebruiken.

Solus wordt standaard geleverd met de door hun zelf ontwikkelde budgie desktopomgeving. Deze bevalt mij niet geweldig maar dat is persoonlijk. Ik vind de werkwijze met het in categorieën ingedeelde menu toch wat onprettig. Ook na het openen een deel van de naam intikken en meteen op de enter-toets rammen levert niet het gewenste resultaat: je moet eerst de bovenste applicatie (of een andere aanwijzen) en dan enter geven.
Je kunt Solus echter ook downloaden met Gnome of met Mate als desktopomgeving.

Het zoeken naar software leverde een aangename verrassing op. Omdat Shutter (Screenshots maken en bewerken) niet ondersteund wordt en ook een aflopende zaak lijkt te zijn -wat erg jammer is- moest ik een alternatief vinden. Dat werd Ksnip, een erg eenvoudig maar doeltreffend tooltje dat niet alleen op Linux maar ook op Windows en Mac werkt.

Conclusie (so far)

Solus lijkt een goed doordachte en prima werkende distributie te zien, die zeker voor beginners een aanrader is omdat je nauwelijks lastige zaken hoeft uit te voeren om normale kantoorsoftware te installeren.

Software

pakketinstallatie
EvolutionSoftware
LibreOfficeStandaard geïnstalleerd
FirefoxStandaard geïnstalleerd
Remember the milkNope – nog geen alternatief gevonden
Een todolijstprogramma is voor mij noodzaak maar ik kan leven met een app die alleen op mijn mobiele apparaten draait. Ik gebruik daarvoor Things.
TutanotaSite van de leverancier
CawbirdSoftware
GhostwriterSoftware
FeedreaderSoftware
BoxesSoftware (De werking heb ik niet getest)
MenuLibreSoftware
GimpSoftware
InkscapeSoftware
RemminaSoftware
EnpassSite van de leverancier
Synology Cloud Drive ClientIn terminalvenster ingeven:

sudo eopkg bi –ignore-safety https://raw.githubusercontent.com/getsolus/3rd-party/master/network/download/synology-cloud-station-drive/pspec.xml

sudo eopkg it synology-cloud-station-drive.eopkg;sudo rm synology-cloud-station-drive.eopkg
KsnipAppImage download van leverancier
PeazipSite van de leverancier
StacerAppImage download site leverancier
PcloudAppImage download site leverancier

De Synology Cloud Drive Client wil direct updaten naar de Drive (2.0) Client en download een aantal bestanden. Ik heb zelf nog niet kunnen vinden hoe ik die moet installeren. Mocht ik er achter komen dan laat ik dat hier weten.

Geef een reactie